Autotelex: Broos herstel occasionmarkt

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Het aantal biedingen blijft toenemen. (Foto: Shutterstock)

De occasionmarkt vertoont tekenen van herstel, maar de basis is dun. Dat constateert restwaardebepaler Autotelex in zijn vijfde corona-barometer.

Het aantal taxaties ligt inmiddels op 81 procent van het niveau van voor de crisis en het aantal biedingen op 73 procent. Autotelex meldt dat de gerealiseerde opbrengst nog laag is, maar zich wel richting de door het bedrijf afgegeven handelswaarde beweegt. Lees de hele barometer in de Automotive Kennisbank.

“Al deze tekenen wijzen er op dat er herstel optreedt, zowel in aantallen als in restwaarde. Maar de basis is flinterdun en het laat zich buitengewoon lastig voorspellen wat de economische impact van de coronacrisis uiteindelijk voor gevolgen heeft voor de tweedehands automarkt”, schrijft Autotelex. 

Bedrijfswagens

In de corona-barometer heeft Autotelex ook aandacht voor de handel in gebruikte bedrijfswagens. Ook daar ziet de restwaardebepaler de prijzen onder druk staan, mede door een afnemend vertrouwen bij ondernemers en een forse afname in import en export. Het bedrijf denkt dat de restwaarden nog verder zullen dalen. 

“De nieuwe maatregelen tot 20 mei, het consumentenvertrouwen en de signalen uit de branche geven weinig hoop op herstel. Dit zal ook afhankelijk zijn wat landen om ons heen de komende tijd beslissen wat betreft coronamaatregelen: als export terug op gang komt, kan dit zo maar een impuls geven aan de restwaarden.” Toch zijn lagere prijzen niet per se erg, stelt Autotelex. “De bedrijfsautomarkt zat de laatste jaren in de lift, en restwaarden waren over het algemeen hoog, dus er is ook wel wat ruimte voor een aanpassing.” 

Prijsdalingen

Ook bij Indicata, het dataplatform van Autorola, zien ze dat de prijzen in veel Europese landen gedaald zijn. Daarbij valt op dat hoe strenger een lockdown is, hoe beperkter de aanpassing van de prijzen. In Zweden gelden zeer beperkte bewegingsbeperkende maatregelen en daar daalden de prijzen met 4 procent. In Nederland met 2,1 procent. In Italië en Frankrijk blijft de daling beperkt tot 0,7 procent. Volgens Indicata beginnen nu in grote delen van Europa autobedrijven hun prijzen te herzien en aan te passen op de gedaalde consumentenvraag. “Hoewel deze trends positief zijn, zijn er geen duidelijke tekenen dat de occasionmarkt snel terug zal keren naar het oude niveau”, schrijft Indicata.

Livestream

Bekijk hieronder een interview dat Jaap Wijnman, commercieel manager bij Autotelex, gisteren gaf. 

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

Autotelex: Broos herstel occasionmarkt | Automotive Online

Autotelex: Broos herstel occasionmarkt

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Het aantal biedingen blijft toenemen. (Foto: Shutterstock)

De occasionmarkt vertoont tekenen van herstel, maar de basis is dun. Dat constateert restwaardebepaler Autotelex in zijn vijfde corona-barometer.

Het aantal taxaties ligt inmiddels op 81 procent van het niveau van voor de crisis en het aantal biedingen op 73 procent. Autotelex meldt dat de gerealiseerde opbrengst nog laag is, maar zich wel richting de door het bedrijf afgegeven handelswaarde beweegt. Lees de hele barometer in de Automotive Kennisbank.

“Al deze tekenen wijzen er op dat er herstel optreedt, zowel in aantallen als in restwaarde. Maar de basis is flinterdun en het laat zich buitengewoon lastig voorspellen wat de economische impact van de coronacrisis uiteindelijk voor gevolgen heeft voor de tweedehands automarkt”, schrijft Autotelex. 

Bedrijfswagens

In de corona-barometer heeft Autotelex ook aandacht voor de handel in gebruikte bedrijfswagens. Ook daar ziet de restwaardebepaler de prijzen onder druk staan, mede door een afnemend vertrouwen bij ondernemers en een forse afname in import en export. Het bedrijf denkt dat de restwaarden nog verder zullen dalen. 

“De nieuwe maatregelen tot 20 mei, het consumentenvertrouwen en de signalen uit de branche geven weinig hoop op herstel. Dit zal ook afhankelijk zijn wat landen om ons heen de komende tijd beslissen wat betreft coronamaatregelen: als export terug op gang komt, kan dit zo maar een impuls geven aan de restwaarden.” Toch zijn lagere prijzen niet per se erg, stelt Autotelex. “De bedrijfsautomarkt zat de laatste jaren in de lift, en restwaarden waren over het algemeen hoog, dus er is ook wel wat ruimte voor een aanpassing.” 

Prijsdalingen

Ook bij Indicata, het dataplatform van Autorola, zien ze dat de prijzen in veel Europese landen gedaald zijn. Daarbij valt op dat hoe strenger een lockdown is, hoe beperkter de aanpassing van de prijzen. In Zweden gelden zeer beperkte bewegingsbeperkende maatregelen en daar daalden de prijzen met 4 procent. In Nederland met 2,1 procent. In Italië en Frankrijk blijft de daling beperkt tot 0,7 procent. Volgens Indicata beginnen nu in grote delen van Europa autobedrijven hun prijzen te herzien en aan te passen op de gedaalde consumentenvraag. “Hoewel deze trends positief zijn, zijn er geen duidelijke tekenen dat de occasionmarkt snel terug zal keren naar het oude niveau”, schrijft Indicata.

Livestream

Bekijk hieronder een interview dat Jaap Wijnman, commercieel manager bij Autotelex, gisteren gaf. 

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.