Belastingdienst legt voor 1,5 miljoen euro aan bpm-naheffingen op
In de eerste acht maanden van 2019 heeft de Belastingdienst in totaal 900 bpm-naheffingen opgelegd, goed voor een totaal bedrag van 1,5 miljoen euro. Vorig jaar legde de dienst in totaal 1.600 naheffingen op, goed voor 2,2 miljoen euro. Dat schrijft staatssecretaris Menno Snel van het ministerie van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.
Snel kan niet aangeven waarom de naheffingen zijn opgelegd omdat dit alleen op dossierniveau wordt vastgelegd. Ook is een vergelijking met vorig jaar niet goed mogelijk, dit is omdat er veel tijd kan zitten tussen een aangifte en een naheffing.
Verder wil de staatssecretaris benadrukken dat het niet om fraudegevallen hoeft te gaan. “De Belastingdienst legt om uiteenlopende redenen naheffingsaanslagen voor de bpm op. In gevallen is mogelijk gefraudeerd, maar deze fraude is nog niet in rechte bewezen”, aldus Snel.
Eerder deze maand schreef Snel aan de kamer dat in veel gevallen waarbij de auto met een taxatierapport is geïmporteerd de schades aan het voertuig zijn uitvergroot, waardoor een te lage waarde is gehanteerd bij het doen van aangifte. De autobranche reageert sceptisch op de plannen van de staatssecretaris om de RDW een rol te geven. ‘Ik voorzie zeer grote problemen op het gebied van uitvoering, omdat de benodigde kennis bij de RDW ontbreekt.’
Lees de brief hier.