Persoonlijke benadering op vernieuwd Remarketing Event

Redactie Redactie
• Laatste update:

De organisatie heeft verschillende nieuwe partners aangetrokken, allemaal bedrijven die actief zijn in en om de remarketingsector. Het programma werd dan ook gedragen door parallelsessies. Die werden gegeven door bedrijven als onder meer Indicata, Citnow, Fleetselect en Biddo.

In de gangpaden was wel wat kritiek te horen op het commerciële karakter van de presentaties, maar de sessies werden toch allemaal goed bezocht en het publiek toonde zich geïnteresseerd. 

Persoonlijke marketing
Afsluiter van de dag was Fred Roelfsema, docent, ondernemer en columnist. Hij liet zijn licht schijnen op de mobiliteit van de nabije toekomst. En dan vooral geestelijke mobiliteit. “We gaan van remarketing naar neomarketing”, zegt Roelfsema. “Dat wil zeggen dat we niet meer blind met gebruikte voertuigen gaan schuiven, maar dat we gaan kijken wat de consument wil en wat hij daarvoor wil betalen.”

Daarbij wordt de persoonlijkheid van het bedrijf volgens Roelfsema steeds belangrijker. De personality maakt het bedrijf. Dat betekent ook dat je als ondernemer meer intuïtief moet ondernemen.

Roelfsema richt zich in zijn betoog op het jaar 2025. Want over negen jaar is marketing helemaal veranderd, zegt hij. Alles draait dan om persoonlijkheid. De consument wil zijn persoonlijke behoeften bevredigen en de ondernemer doet dat ook op persoonlijke wijze. 

De eerstvolgende meeting van het Remarketing Platform is de Remarketing Lounge op donderdag 6 oktober 2016, wederom in Expo Houten. 

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.