Bovag: ruim 300 duizend EV’s geregistreerd in Nederland

Gandor Bronkhorst Gandor Bronkhorst
Het aantal elektrische auto's neemt rap toe. (Foto: Shutterstock)

Het totale aantal elektrische personenauto’s bedroeg begin deze maand 303.348. Dit blijkt uit cijfers van Bovag, RAI Vereniging en datacenter RDC. Dat betekent dat er per 1 september voor het eerst meer dan 300 duizend elektrische personenauto’s (EV’s) in Nederland geregistreerd stonden. Op 1 januari 2020 waren dit er nog geen 108.000, waarmee het aantal binnen drie jaar dus meer dan verdriedubbeld is.

Op 1 september 2022 telde het Nederlandse wagenpark bijna 9,2 miljoen personenauto’s, waarvan 79 procent met een benzinemotor, oftewel 7,2 miljoen stuks. Eerder dit jaar dook het aantal diesels al voor het eerst sinds begin deze eeuw onder de grens van 1 miljoen; op 1 september waren dat er iets minder dan 950.000 en ruim 10 procent aandeel.

Daarnaast zijn er nu bijna 600 duizend auto’s met een hybride aandrijving – al dan niet met een stekker – en dat zijn er bijna twee keer zoveel als ruim 2,5 jaar geleden.

Momenteel is nog circa 20 procent van alle elektrische auto’s in Nederland een Tesla, met 61.635 exemplaren op 1 september. Eén op de acht (12,5 procent) is een Volkswagen, iets meer dan 9 procent is een Hyundai en iets minder dan 8 procent is van Kia. Audi completeert de top-vijf met bijna 6 procent marktaandeel.

Eerder deze maand werd bekend dat ook de nieuwverkoop na bijna een half jaar weer in de plus stond. Daarbij ging Kia aan kop.

De Tesla Model 3 is met een aandeel van 14 procent van alle EV’s het populairst, gevolgd door de Kia Niro met ruim 6 procent en de Hyundai Kona met 5,5 procent. De Volkswagen ID.3 is goed voor 5,3 procent marktaandeel en 4,3 procent is een Renault Zoe.

Geplaatst in rubriek:
Gandor Bronkhorst
Gandor Bronkhorst

Gandor Bronkhorst is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor de titels in de divisie Mobility & Automotive van Promedia, waaronder Automotive Management en Fleet&Mobility. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met horloges en goed eten.