‘Autopilot en afgeleide bestuurder oorzaak van dodelijk Tesla ongeval’

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Tesla krijgt een tik op de vingers van een Amerikaanse onderzoeksraad. (Foto: Shutterstock)

Het dodelijke ongeval in 2018 in de VS met een Tesla Model X waarbij Tesla’s Autopilot systeem betrokken was, is veroorzaakt door een afgeleide bestuurder en de beperkingen van het systeem. Dit blijkt uit een rapport van de National Transportation Safety Board in de Verenigde Staten.

Onvoldoende in staat

Volgens de onderzoeksraad bleek de Autopilot van Tesla onvoldoende in staat om te registreren in hoeverre de bestuurder zich daadwerkelijk bezighield met het besturen van de auto. Daarnaast bleken de signalen van het systeem niet in staat om de bestuurder te waarschuwen waardoor de crash niet is voorkomen. De raad stelt dat nieuwe eisen nodig zijn voor rij-assistentiesystemen die deels zelfrijdende functies aanbieden conform level 2. Tesla heeft de opdracht gekregen om applicaties te ontwikkelen die oplettendheid van de bestuurder effectiever monitoren.Lees hier meer over de RDW en de autopilot-functie van Tesla.

Ook de bestuurder wordt genoemd in het rapport. Uit het rapport blijkt dat de bestuurder waarschijnlijk afgeleid werd tijdens het rijden vanwege het gamen op zijn telefoon. Hierdoor had hij niet tijdig door dat de Autopilot de Model X naar de verkeerde weghelft manoeuvreerde. Vervolgens crashte de auto tegen een barrière, waarna de Model X nog door twee andere auto’s werd geramd.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.

‘Autopilot en afgeleide bestuurder oorzaak van dodelijk Tesla ongeval’ | Automotive Online

‘Autopilot en afgeleide bestuurder oorzaak van dodelijk Tesla ongeval’

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Tesla krijgt een tik op de vingers van een Amerikaanse onderzoeksraad. (Foto: Shutterstock)

Het dodelijke ongeval in 2018 in de VS met een Tesla Model X waarbij Tesla’s Autopilot systeem betrokken was, is veroorzaakt door een afgeleide bestuurder en de beperkingen van het systeem. Dit blijkt uit een rapport van de National Transportation Safety Board in de Verenigde Staten.

Onvoldoende in staat

Volgens de onderzoeksraad bleek de Autopilot van Tesla onvoldoende in staat om te registreren in hoeverre de bestuurder zich daadwerkelijk bezighield met het besturen van de auto. Daarnaast bleken de signalen van het systeem niet in staat om de bestuurder te waarschuwen waardoor de crash niet is voorkomen. De raad stelt dat nieuwe eisen nodig zijn voor rij-assistentiesystemen die deels zelfrijdende functies aanbieden conform level 2. Tesla heeft de opdracht gekregen om applicaties te ontwikkelen die oplettendheid van de bestuurder effectiever monitoren.Lees hier meer over de RDW en de autopilot-functie van Tesla.

Ook de bestuurder wordt genoemd in het rapport. Uit het rapport blijkt dat de bestuurder waarschijnlijk afgeleid werd tijdens het rijden vanwege het gamen op zijn telefoon. Hierdoor had hij niet tijdig door dat de Autopilot de Model X naar de verkeerde weghelft manoeuvreerde. Vervolgens crashte de auto tegen een barrière, waarna de Model X nog door twee andere auto’s werd geramd.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.