‘Nissan vernieuwt zijn suv’s’

Jesse Busser Jesse Busser
• Laatste update:
Nissan introduceert ook een elektrische suv (Foto:Shutterstock)

Nissan gaat de komende achttien maanden al zijn suv’s in Europa vervangen en hoopt daarmee de tegenvallende verkoopcijfers een halt toe te roepen. Dat meldt Autonews Europe. Volgens Acea verkocht Nissan de eerste tien maanden van dit jaar 334 duizend auto’s in Europa, een daling van 24 procent ten opzichte van vorig jaar. Nissan leunt in Europa op de verkoop van suv’s, zoals de Qashqai, Juke en X-trail. De teruglopende verkoopcijfers zou mede worden geweten aan de veroudering van deze modellen.

Verkoopcijfers

Eerst zou Nissan de X-trail in zijn Britse fabriek in Sunderland gaan bouwen, maar het merk blijft de auto’s voor de Europese markt in Japan auto’s bouwen. Volgens marktonderzoekers van Jato Dynamics nam de Europese verkoop van de X-trail de eerste tien maanden van 2019 af met 59 procent tot 18 duizend. De verkoop van het best verkochte Nissan-model in Europa, de Qashqai, daalde tot en met oktober met 11 procent, tot ruim 183 duizend. De totale suv-markt in Europa groeide over de eerste helft van 2019 groeide met 5,9 procent. 

Elektrische- en hybridemodellen

Om beter te kunnen voldoen aan strengere, Europese emissietesten zet Nissan in op elektrische- en hybride aandrijflijnen. Tot halverwege 2021 worden de Qashqai en de X-trail vernieuwd. Ook lanceert de automaker een elektrische suv naar het voorbeeld van de Ariya concept, aldus Nissan-topman Gianluca de Ficchy in ANE.

In Europa is Nissan al begonnen met de productie van de nieuwe Juke. De auto gebruikt hetzelfde platform als de Clio- en Capturmodellen van Renault. Er zal voor, zowel de Juke als de Qashqai, geen dieselmotor meer geleverd gaan worden. Ter vervanging wordt de E-power hybride-technologie aangeboden.