Nissan-fabriek Sunderland: productie vernieuwde Qashqai gestart, 3 EV’s in aantocht

Nissan • Nissan hoopt in Europa, Midden-Oosten en India 300 duizend auto’s meer te verkopen in 2026.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
(Foto: Nissan).

De Nissan-fabriek in Sunderland start de productie van de vernieuwde Qashqai. Daarnaast maakt het merk bekend dat de Sunderland-fabriek vanaf 2026 drie elektrische modellen (Qashqai, Juke en Leaf) van Nissan gaan produceren. Het doel is om in 2030 enkel elektrische auto’s te produceren in de fabriek. Dat meldt Nissan bij de productiestart van de Qashqai.

Van de vernieuwde Qashqai zijn al duizenden auto’s geproduceerd en enkele zijn ook al geëxporteerd naar onder andere Nederland. Het is nu wachten op de daadwerkelijke verkoopstart van het nieuwe model.

Elektrificatie

De fabriek in Sunderland produceert momenteel enkel de Qashqai en de Juke maar produceerde in het verleden al de elektrische Leaf. Adam Pennick, vice president manufacturing bij Nissan, vertelt dat de kennis om elektrische auto’s te produceren al in huis is, maar dat er voor de werknemers wel veel gaat veranderen.

Nissan hoopt in Europa, Midden-Oosten en India 300 duizend auto’s meer te verkopen in 2026. Het Japanse merk streeft naar een marktaandeel van 6 procent. In 2023 boekte Nissan een nettowinst van 2,93 miljard euro. Volgens Nissan biedt dit een uitstekende basis om de transitie naar elektrisch in te zetten.

Vorig jaar werden Nissan Nederland en Nissan Belux samengevoegd in Nissan Benelux. Nissan-oudgediende Lars Ekering, wel een Nederlander, is head of aftersales bij Nissan Benelux.

In de aankomende editie van Automotive Magazine leest u een uitgebreid achtergrond verhaal over de strategie van Nissan en de transformatie die de fabriek in Sunderland ondergaat.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.