‘Daimler beslist dit jaar nog over voortbestaan Smart’

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
De toekomst van Smart is onzeker (foto: Daimler)

Daimler besluit tegen het einde van dit jaar over de toekomst van Smart, meldt de Duitse zakenkrant Handelsblatt. Ola Kallenius, die Dieter Zetsche in mei opvolgt als ceo van Daimler, heeft geen geschiedenis met Smart. Volgens Handelsblatt zou hij geen scrupules hebben over het stopzetten van het merk Smart, dat nog nooit winst heeft gemaakt. De krant citeert financieel analisten die schatten dat Smart moederbedrijf Daimler sinds 1998 miljarden euro’s heeft gekost. Het merk maakt nu volgens onderzoeksbureau Evercore ISI 500 tot 700 miljoen euro verlies per jaar.

Smart staat nu voor een omslag naar de productie van uitsluitend elektrische auto’s. Zo’n stap is misschien te duur, meldt Handelsblatt.

Samenwerking met Renault onzeker

Daar komt bij dat de samenwerking met Renault op de tocht staat. Om ontwikkelingskosten te besparen, heeft Daimler de huidige line-up van Smart, de korte Fortwo en de vierdeurs Forfour, samen met Renault ontwikkeld. Dat bracht zelf enkel de langste versie op de markt als Renault Twingo. Volgens Automotive News overweegt Renault om de samenwerking te stoppen.

‘Daimler beslist dit jaar nog over voortbestaan Smart’ | Automotive Online

‘Daimler beslist dit jaar nog over voortbestaan Smart’

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
De toekomst van Smart is onzeker (foto: Daimler)

Daimler besluit tegen het einde van dit jaar over de toekomst van Smart, meldt de Duitse zakenkrant Handelsblatt. Ola Kallenius, die Dieter Zetsche in mei opvolgt als ceo van Daimler, heeft geen geschiedenis met Smart. Volgens Handelsblatt zou hij geen scrupules hebben over het stopzetten van het merk Smart, dat nog nooit winst heeft gemaakt. De krant citeert financieel analisten die schatten dat Smart moederbedrijf Daimler sinds 1998 miljarden euro’s heeft gekost. Het merk maakt nu volgens onderzoeksbureau Evercore ISI 500 tot 700 miljoen euro verlies per jaar.

Smart staat nu voor een omslag naar de productie van uitsluitend elektrische auto’s. Zo’n stap is misschien te duur, meldt Handelsblatt.

Samenwerking met Renault onzeker

Daar komt bij dat de samenwerking met Renault op de tocht staat. Om ontwikkelingskosten te besparen, heeft Daimler de huidige line-up van Smart, de korte Fortwo en de vierdeurs Forfour, samen met Renault ontwikkeld. Dat bracht zelf enkel de langste versie op de markt als Renault Twingo. Volgens Automotive News overweegt Renault om de samenwerking te stoppen.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.