SRA: autobranche rekent in 2017 op flinke winststijging

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:

Eerder dit jaar meldde de organisatie, waar 370 accountantskantoren bij zijn aangesloten, al dat de gemiddelde winst in de autobranche over 2015 bijna verdubbelde. Daardoor is kredietwaardigheid van de branche verbeterd van 61,8 procent in 2014 naar 73,6 procent in 2015. Dit wil zeggen dat bijna driekwart van de autobedrijven vorig jaar aan alle financiële verplichtingen kon voldoen en kredietwaardig was voor banken. De branche blijft nog wat achter bij het mkb als geheel, 75,7 procent van het Nederlandse mkb is kredietwaardig, maar het verschil is duidelijk kleiner geworden, is te lezen in het SRA-rapport. Lees het hele rapport in onze Kennisbank.

De verbeterende financiële gezondheid van de autobranche komt ook terug in de investeringssaldi: bedrijven hebben meer geïnvesteerd in vaste activa en minder gedesinvesteerd. Het positieve investeringssaldo in de branche nam fors toe van 54,1 procent in 2014 naar 75,7 procent vorig jaar.

Goed personeel

Het SRA-rapport bevat de belangrijkste financiële kengetallen en verwachtingen van het Nederlandse mkb. Het rapport is gebaseerd op een grootschalige cijferanalyse uit de SRA-Benchmarkdatabase van 120 duizend jaarrekeningen en op een recent onderzoek onder 757 ondernemers. Uit het onderzoek blijkt dat ondernemers in de autobranche vooral problemen zien als het gaat om het aantrekken van goed personeel. Meer dan zestig procent van de respondenten in het SRA-onderzoek noemt een (dreigend) tekort aan gekwalificeerd personeel een serieuze bedreiging voor volgend jaar. Enerzijds is de instroom van jongeren beperkt en anderzijds gaan er de komende tijd veel medewerkers met pensioen.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.