Accountants: Winstgroei autobedrijven bovengemiddeld

SRA • Autobedrijven noteerden minder omzet, maar meer winst dan het gemiddelde mkb-bedrijf.
Bart Kuijpers Bart Kuijpers
(Foto: Shutterstock)

Autobedrijven hebben hun winst in 2022 gemiddeld met 20,2 procent zien toenemen. Dat is beter dan het landelijk gemiddelde dat bij mkb-bedrijven in 2022 op 1,5 procent lag. Dat meldt de brancheorganisatie van accountants SRA. Het onderzoek is gebaseerd op een
cijferanalyse over 2022 van meer dan 7.000 gevalideerde jaarrekeningen van mkb-bedrijven.

De gemiddelde omzetgroei bedroeg 13,5 procent. Autobedrijven zagen hun omzet met 7,6 procent toenemen.

SRA meldt dat de autobranche tot de branches behoort met de hoogste kredietwaardigheid. Volgens de organisatie kan 83 procent van de bedrijven aan zijn financiële verplichtingen voldoen (landelijk 78%). “Mede doordat de levering van auto’s en onderdelen weer op gang komt, het wagenpark en de onderhoudsbehoefte groeit, houdt de automotive goed stand”, concludeert SRA.

In de automotive geldt dat vooral dealers, maar ook universelen, hun omzet en winst in het eerste halfjaar fors hebben zien toenemen, vooral door het uitleveren van openstaande orders. Maar verwachtingen uitspreken voor de tweede helft van het jaar durven de meeste bedrijven niet.

Krimp

Paul Dinkgreve, bestuurslid van SRA, maakt zich in algemene zin wel grote zorgen over het mkb. “Als bedrijven nog meer winst moeten inleveren en lenen bovendien steeds duurder wordt, staan de investeringen onder druk. Voor 2023 zullen de rente en  inflatie hoog blijven en de klap van de hogere loonkosten moet in 2023 door de cao-afspraken nog komen. Ook zie je al een krimp van de economie in het eerste kwartaal van 2023 en zijn er magere groeiverwachtingen. In die context moeten ondernemers investeren in de energietransitie, digitalisering en innovatie om toekomstbestendig te blijven. Ik maak me daar echt zorgen om.” Lees hier het hele SRA-rapport.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

Accountants: Winstgroei autobedrijven bovengemiddeld | Automotive Online

Accountants: Winstgroei autobedrijven bovengemiddeld

SRA • Autobedrijven noteerden minder omzet, maar meer winst dan het gemiddelde mkb-bedrijf.
Bart Kuijpers Bart Kuijpers
(Foto: Shutterstock)

Autobedrijven hebben hun winst in 2022 gemiddeld met 20,2 procent zien toenemen. Dat is beter dan het landelijk gemiddelde dat bij mkb-bedrijven in 2022 op 1,5 procent lag. Dat meldt de brancheorganisatie van accountants SRA. Het onderzoek is gebaseerd op een
cijferanalyse over 2022 van meer dan 7.000 gevalideerde jaarrekeningen van mkb-bedrijven.

De gemiddelde omzetgroei bedroeg 13,5 procent. Autobedrijven zagen hun omzet met 7,6 procent toenemen.

SRA meldt dat de autobranche tot de branches behoort met de hoogste kredietwaardigheid. Volgens de organisatie kan 83 procent van de bedrijven aan zijn financiële verplichtingen voldoen (landelijk 78%). “Mede doordat de levering van auto’s en onderdelen weer op gang komt, het wagenpark en de onderhoudsbehoefte groeit, houdt de automotive goed stand”, concludeert SRA.

In de automotive geldt dat vooral dealers, maar ook universelen, hun omzet en winst in het eerste halfjaar fors hebben zien toenemen, vooral door het uitleveren van openstaande orders. Maar verwachtingen uitspreken voor de tweede helft van het jaar durven de meeste bedrijven niet.

Krimp

Paul Dinkgreve, bestuurslid van SRA, maakt zich in algemene zin wel grote zorgen over het mkb. “Als bedrijven nog meer winst moeten inleveren en lenen bovendien steeds duurder wordt, staan de investeringen onder druk. Voor 2023 zullen de rente en  inflatie hoog blijven en de klap van de hogere loonkosten moet in 2023 door de cao-afspraken nog komen. Ook zie je al een krimp van de economie in het eerste kwartaal van 2023 en zijn er magere groeiverwachtingen. In die context moeten ondernemers investeren in de energietransitie, digitalisering en innovatie om toekomstbestendig te blijven. Ik maak me daar echt zorgen om.” Lees hier het hele SRA-rapport.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.