Arval koopt Terberg Business Lease

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Arval stijgt een paar plaatsen op de lijst van grootste leasemaatschappijen in Nederland. (Foto: Arval).

Royal Terberg Group en AutoBinck Group hebben hun aandelen in Terberg Business Lease (TBLG) verkocht aan de van oorsprong Franse leasemaatschappij Arval, een dochterbedrijf van BNP Paribas. Dat bevestigen de partijen aan Automotive. De overnamesom wordt niet bekendgemaakt.

TBLG voert de labels Terberg Business Mobility, Privatelease.com, Justlease en Personal Car Lease en heeft ongeveer 40 duizend leaseauto’s in de vloot. De leasevloot van Arval bestaat in Nederland uit ruim 60 duizend auto’s. Op basis van de jaarlijkse Automotive Leasemaatschappij Top 60 (meest recente editie 2021) zou Arval dankzij de overname stijgen van plek 7 naar een vierde plaats op de lijst. ALD/Leaseplan is na afronding van die fusie met zo’n 265 duizend voertuigen veruit de grootste leasemaatschappij van Nederland, gevolgd door Volkswagen Pon Financial Services (127 duizend) en Athlon Car Lease (112 duizend).

Beyond-strategie

Arval stelt met de overname zijn marktpositie in de Nederlandse en Belgische autoleasemarkt te versterken. “Met 100 duizend voertuigen worden we een van de grootste leasemaatschappijen op de Nederlandse markt”, meldt het Franse leasebedrijf zelf. “De voorgenomen acquisitie van TBLG past in onze Beyond-strategie en de daarin opgenomen ambitie om de Europese marktleider te worden in duurzame mobiliteit”, aldus Arval-ceo Alain van Groenendael. De medewerkers van TBLG gaan allen mee naar Arval. Lees hier: Hoe Terberg Business Lease in handen van Arval werd gedreven

De overname is onder voorbehoud van goedkeuring van de Europese mededingingsautoriteiten en afronding van consultatie van de ondernemingsraden van TBLG en Arval. De transactie wordt naar verwachting voor het einde van het jaar afgerond. 

“In de huidige, zeer competitieve marktomgeving zijn een sterke inkoopkracht en de middelen om te investeren in innovatie een vereiste voor groei”, zegt TBLG-ceo Rogier van Ewijk. “De voorgenomen overname door Arval is een geweldige kans voor TBLG om toe te treden tot een multi-brand fullservice leasemaatschappij in Europa.” 

Concurreren

Van Ewijk zelf zal in ieder geval de overname begeleiden en betrokken zijn bij de integratie. “En daarna zien we wel; daar ben ik nog niet mee bezig, het is in dit stadium ook nog geen onderwerp van gesprek.” Er lijkt in ieder geval wel een positie vacant: Na het plotselinge vertrek van Onno Bierhoff als ceo van Arval Nederland, werd zijn positie interim ingevuld.

TBLG-aandeelhouders Terberg Group en Autobinck melden dat het bezitten van een leasemaatschappij niet langer past in hun strategie. Die is gericht op respectievelijk de markt van speciale voertuigen en mobiliteitsdiensten. “Wij richten ons steeds meer op de dienstverlening en steeds minder op de assets, zoals leaseauto’s”, vertelt Autobinck-ceo Paul Zekhuis aan Automotive. “Met onze mobiliteitsdochter Mobinck (waar onder andere fleetadviesbureau Fleetsupport en mobiliteitsakaartenbedrijf Xximo onder vallen, red.) heeft het bedrijf steeds vaker grote fleetowners als klant. “We nemen een andere positie in. Wij zijn liever toeleverancier van mobiliteitsdiensten dan een leasebedrijf.”

Autobinck blijft wel eigenaar van Business Lease in Centraal-Europa. “Dat bedrijf heeft nooit onderdeel uitgemaakt van welke fusie of overname dan ook. We bezitten in die regio juist een positie in de top van de markt.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

Arval koopt Terberg Business Lease | Automotive Online

Arval koopt Terberg Business Lease

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Arval stijgt een paar plaatsen op de lijst van grootste leasemaatschappijen in Nederland. (Foto: Arval).

Royal Terberg Group en AutoBinck Group hebben hun aandelen in Terberg Business Lease (TBLG) verkocht aan de van oorsprong Franse leasemaatschappij Arval, een dochterbedrijf van BNP Paribas. Dat bevestigen de partijen aan Automotive. De overnamesom wordt niet bekendgemaakt.

TBLG voert de labels Terberg Business Mobility, Privatelease.com, Justlease en Personal Car Lease en heeft ongeveer 40 duizend leaseauto’s in de vloot. De leasevloot van Arval bestaat in Nederland uit ruim 60 duizend auto’s. Op basis van de jaarlijkse Automotive Leasemaatschappij Top 60 (meest recente editie 2021) zou Arval dankzij de overname stijgen van plek 7 naar een vierde plaats op de lijst. ALD/Leaseplan is na afronding van die fusie met zo’n 265 duizend voertuigen veruit de grootste leasemaatschappij van Nederland, gevolgd door Volkswagen Pon Financial Services (127 duizend) en Athlon Car Lease (112 duizend).

Beyond-strategie

Arval stelt met de overname zijn marktpositie in de Nederlandse en Belgische autoleasemarkt te versterken. “Met 100 duizend voertuigen worden we een van de grootste leasemaatschappijen op de Nederlandse markt”, meldt het Franse leasebedrijf zelf. “De voorgenomen acquisitie van TBLG past in onze Beyond-strategie en de daarin opgenomen ambitie om de Europese marktleider te worden in duurzame mobiliteit”, aldus Arval-ceo Alain van Groenendael. De medewerkers van TBLG gaan allen mee naar Arval. Lees hier: Hoe Terberg Business Lease in handen van Arval werd gedreven

De overname is onder voorbehoud van goedkeuring van de Europese mededingingsautoriteiten en afronding van consultatie van de ondernemingsraden van TBLG en Arval. De transactie wordt naar verwachting voor het einde van het jaar afgerond. 

“In de huidige, zeer competitieve marktomgeving zijn een sterke inkoopkracht en de middelen om te investeren in innovatie een vereiste voor groei”, zegt TBLG-ceo Rogier van Ewijk. “De voorgenomen overname door Arval is een geweldige kans voor TBLG om toe te treden tot een multi-brand fullservice leasemaatschappij in Europa.” 

Concurreren

Van Ewijk zelf zal in ieder geval de overname begeleiden en betrokken zijn bij de integratie. “En daarna zien we wel; daar ben ik nog niet mee bezig, het is in dit stadium ook nog geen onderwerp van gesprek.” Er lijkt in ieder geval wel een positie vacant: Na het plotselinge vertrek van Onno Bierhoff als ceo van Arval Nederland, werd zijn positie interim ingevuld.

TBLG-aandeelhouders Terberg Group en Autobinck melden dat het bezitten van een leasemaatschappij niet langer past in hun strategie. Die is gericht op respectievelijk de markt van speciale voertuigen en mobiliteitsdiensten. “Wij richten ons steeds meer op de dienstverlening en steeds minder op de assets, zoals leaseauto’s”, vertelt Autobinck-ceo Paul Zekhuis aan Automotive. “Met onze mobiliteitsdochter Mobinck (waar onder andere fleetadviesbureau Fleetsupport en mobiliteitsakaartenbedrijf Xximo onder vallen, red.) heeft het bedrijf steeds vaker grote fleetowners als klant. “We nemen een andere positie in. Wij zijn liever toeleverancier van mobiliteitsdiensten dan een leasebedrijf.”

Autobinck blijft wel eigenaar van Business Lease in Centraal-Europa. “Dat bedrijf heeft nooit onderdeel uitgemaakt van welke fusie of overname dan ook. We bezitten in die regio juist een positie in de top van de markt.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.