7-klapper | Allianties in leasing

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Beeld: Shutterstock

1. Volkswagen Financial Services:

4,8 miljoen auto’s in 41 landen

Het is niet verwonderlijk dat de – tegenwoordig op één na – grootste autoholding ter wereld ook het grootste leasebedrijf bestiert. De leasevloot (dus andere financieringsvormen niet meegerekend) waaiert uit over Europa, Zuid-Amerika en Oceanië; in Noord-Amerika werkt VWFS samen met partners. Christian Dahlheim, ceo van VWFS, belooft verdere expansie in Europa en grote investeringen in digitalisering.

2. Holman & Orix:

3,6 miljoen auto’s in 19 landen

Holman & Orix behoren tot de Global Fleet Services alliantie, met activiteiten in Noord-Amerika, Azië, Oceanië en Zuid-Afrika. Holman heeft het hoofdkantoor in de Verenigde Staten en Orix in Japan en Australië. De activiteiten op de Europese markt zijn beperkt, maar als het aan Holman-president Bob White ligt komt daar verandering in.

3. Arval-Element:

3 miljoen auto’s in 53 landen

Het Franse Arval (1,5 mio voertuigen), dat actief is in Europa, Rusland en Zuid-Amerika, heeft in het Canadese leasebedrijf Element een partner gevonden voor de Noord-Amerikaanse en Australische markt. In de alliantie is Arval dus een maatje groter dan concurrent ALD, maar op de Europese markt moet het straks het fusiebedrijf ALD-Leaseplan in aantallen ver voor zich dulden.

4. ALD-Wheels:

2,7 miljoen auto’s in 53 landen

Leasemaatschappij ALD (ceo: Tim Albertsen) sloot alweer in 2009 een alliantie met het Amerikaanse Wheels (ceo: Shlomo Crandus). Met een kleine 1,8 miljoen leasecontracten is ALD de grootste van de twee. ALD is voornamelijk actief in Europa, Rusland en Zuid-Amerika. Eind 2021 gingen Wheels en het Noord-Amerikaanse Donlen samen, en tekende ALD een overnameovereenkomst met Leaseplan. Wat dat voor de alliantie ALD-Wheels betekent, is niet bekend.

5. Leaseplan:

1,8 miljoen auto’s in 29 landen

Het van oorsprong Nederlandse Leaseplan is geen onderdeel van een internationale associatie, maar wist in de afgelopen jaren zelfstandig uit te groeien tot de grootste universele leasemaatschappij (captives niet meegerekend). Het bedrijf heeft activiteiten in de Verenigde Staten, Rusland, Europa, Zuid-Amerika en Azië. Het bedrijf is overgenomen door ALD. Gezamenlijk zijn de bedrijven goed voor zo’n 3,5 miljoen auto’s.

6. Alphabet:

700 duizend auto’s in 31 landen

Alphabet is ooit opgericht in het Verenigd Koninkrijk, als onderdeel van de BMW Group. In 2011 werd het Nederlandse ING Car Lease gekocht, waarmee het bedrijf gelijk internationaal wist te groeien. Toch is het bedrijf nog altijd vooral actief in Europa en Australië; via partnerships worden ook Brazilië en Rusland bestierd.

7. MHC Mobility:

565 duizend auto’s in 18 landen

Mitsubishi HC Capital Mobility, kortweg MHC Mobility, is in Nederland inmiddels een bekende naam. Het bedrijf heeft in Hitachi en Mitsubishi twee bekende aandeelhouders. Het hoofdkantoor staat in Japan. Het bedrijf is, naast de Aziatische markt, ook actief in Noord-Amerika en Europa. Het bedrijf zet vol in op mobiliteitsoplossingen, aldus ceo Simon Oliphant van MHC Europe.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

7-klapper | Allianties in leasing | Automotive Online

7-klapper | Allianties in leasing

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Beeld: Shutterstock

1. Volkswagen Financial Services:

4,8 miljoen auto’s in 41 landen

Het is niet verwonderlijk dat de – tegenwoordig op één na – grootste autoholding ter wereld ook het grootste leasebedrijf bestiert. De leasevloot (dus andere financieringsvormen niet meegerekend) waaiert uit over Europa, Zuid-Amerika en Oceanië; in Noord-Amerika werkt VWFS samen met partners. Christian Dahlheim, ceo van VWFS, belooft verdere expansie in Europa en grote investeringen in digitalisering.

2. Holman & Orix:

3,6 miljoen auto’s in 19 landen

Holman & Orix behoren tot de Global Fleet Services alliantie, met activiteiten in Noord-Amerika, Azië, Oceanië en Zuid-Afrika. Holman heeft het hoofdkantoor in de Verenigde Staten en Orix in Japan en Australië. De activiteiten op de Europese markt zijn beperkt, maar als het aan Holman-president Bob White ligt komt daar verandering in.

3. Arval-Element:

3 miljoen auto’s in 53 landen

Het Franse Arval (1,5 mio voertuigen), dat actief is in Europa, Rusland en Zuid-Amerika, heeft in het Canadese leasebedrijf Element een partner gevonden voor de Noord-Amerikaanse en Australische markt. In de alliantie is Arval dus een maatje groter dan concurrent ALD, maar op de Europese markt moet het straks het fusiebedrijf ALD-Leaseplan in aantallen ver voor zich dulden.

4. ALD-Wheels:

2,7 miljoen auto’s in 53 landen

Leasemaatschappij ALD (ceo: Tim Albertsen) sloot alweer in 2009 een alliantie met het Amerikaanse Wheels (ceo: Shlomo Crandus). Met een kleine 1,8 miljoen leasecontracten is ALD de grootste van de twee. ALD is voornamelijk actief in Europa, Rusland en Zuid-Amerika. Eind 2021 gingen Wheels en het Noord-Amerikaanse Donlen samen, en tekende ALD een overnameovereenkomst met Leaseplan. Wat dat voor de alliantie ALD-Wheels betekent, is niet bekend.

5. Leaseplan:

1,8 miljoen auto’s in 29 landen

Het van oorsprong Nederlandse Leaseplan is geen onderdeel van een internationale associatie, maar wist in de afgelopen jaren zelfstandig uit te groeien tot de grootste universele leasemaatschappij (captives niet meegerekend). Het bedrijf heeft activiteiten in de Verenigde Staten, Rusland, Europa, Zuid-Amerika en Azië. Het bedrijf is overgenomen door ALD. Gezamenlijk zijn de bedrijven goed voor zo’n 3,5 miljoen auto’s.

6. Alphabet:

700 duizend auto’s in 31 landen

Alphabet is ooit opgericht in het Verenigd Koninkrijk, als onderdeel van de BMW Group. In 2011 werd het Nederlandse ING Car Lease gekocht, waarmee het bedrijf gelijk internationaal wist te groeien. Toch is het bedrijf nog altijd vooral actief in Europa en Australië; via partnerships worden ook Brazilië en Rusland bestierd.

7. MHC Mobility:

565 duizend auto’s in 18 landen

Mitsubishi HC Capital Mobility, kortweg MHC Mobility, is in Nederland inmiddels een bekende naam. Het bedrijf heeft in Hitachi en Mitsubishi twee bekende aandeelhouders. Het hoofdkantoor staat in Japan. Het bedrijf is, naast de Aziatische markt, ook actief in Noord-Amerika en Europa. Het bedrijf zet vol in op mobiliteitsoplossingen, aldus ceo Simon Oliphant van MHC Europe.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.