Pakkans bijtellingfraude: 17%

Redactie Redactie
• Laatste update:

Pakkans
Volgens de VNA zijn er in Nederland ongeveer 180 duizend berijders die een `privéverklaring` invullen. Volgens een inschatting van de Belastingdienst ligt het aantal leaserijders dat onterecht een verklaring invult echter op 30 procent; dat zou betekenen dat 54 duizend leaserijders onterecht geen bijtelling betalen. De `pakkans` ligt dus grofweg op 17% ligt (9000/54000 = 0,167).

Het aantal leaserijders dat bijtelling betaalt, lag in 2010 op 720 duizend, tegenover 685 duizend in 2009. Volgens het ministerie van Financiën komt dit deels doordat er minder berijders een verklaring geen privégebruik invulden.

VNA: vragen om problemen
De overheid wil met dit bericht onderstrepen dat ook vakantieritten in de registratie opgenomen moeten worden. VNA-directeur Renate Hemerik: “Ach, dit soort berichtgeving kennen we onderhand wel van de Belastingdienst. Natuurlijk mag je de wet niet overtreden, maar de overheid vraagt zo wel om problemen. Wij zien liever dat het systeem van fiscale bijtelling verbeterd wordt. Het is veel te rigide. Nu kopen mensen met een schone leaseauto er een – in de regel meer vervuilende – tweedehands auto voor privégebruik bij om geen bijtelling te hoeven betalen. Het is nu het een of het ander. Een variabele bijtelling op basis van privégebruik lijkt ons veel zinvoller.”

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Pakkans bijtellingfraude: 17% | Automotive Online

Pakkans bijtellingfraude: 17%

Redactie Redactie
• Laatste update:

Pakkans
Volgens de VNA zijn er in Nederland ongeveer 180 duizend berijders die een `privéverklaring` invullen. Volgens een inschatting van de Belastingdienst ligt het aantal leaserijders dat onterecht een verklaring invult echter op 30 procent; dat zou betekenen dat 54 duizend leaserijders onterecht geen bijtelling betalen. De `pakkans` ligt dus grofweg op 17% ligt (9000/54000 = 0,167).

Het aantal leaserijders dat bijtelling betaalt, lag in 2010 op 720 duizend, tegenover 685 duizend in 2009. Volgens het ministerie van Financiën komt dit deels doordat er minder berijders een verklaring geen privégebruik invulden.

VNA: vragen om problemen
De overheid wil met dit bericht onderstrepen dat ook vakantieritten in de registratie opgenomen moeten worden. VNA-directeur Renate Hemerik: “Ach, dit soort berichtgeving kennen we onderhand wel van de Belastingdienst. Natuurlijk mag je de wet niet overtreden, maar de overheid vraagt zo wel om problemen. Wij zien liever dat het systeem van fiscale bijtelling verbeterd wordt. Het is veel te rigide. Nu kopen mensen met een schone leaseauto er een – in de regel meer vervuilende – tweedehands auto voor privégebruik bij om geen bijtelling te hoeven betalen. Het is nu het een of het ander. Een variabele bijtelling op basis van privégebruik lijkt ons veel zinvoller.”

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.