‘Brexit wordt voor Britse autosector vooral ‘schade beperken’

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Foto: Shutterstock

Dit meldt financieel persbureau Bloomberg.

De commissie voor Handel, Energie en Industrie doet een dringend beroep op premier May om zich pragmatisch op te stellen in de onderhandelingen met Brussel. De oproep wordt gedaan terwijl de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU steeds harder worden.

Voor de auto-industrie zitten er geen voordelen aan de Brexit.

“In de nabije toekomst zitten er voor de automotive industrie geen voordelen aan de Brexit”, stelt de commissie in haar rapport. “De onderhandelingen zijn een oefening in het beperken van de schade. De overheid moet dit erkennen en pragmatisch handelen.”

De auto-industrie is een belangrijk onderwerp als het gaat om de Brexit. Het ontbreken van handelsbarrières maakt het mogelijk dat onderdelen in het ene land gemaakt worden en in het andere land gemonteerd. Die handel wordt ernstig bedreigd, constateerde eerder ook al Europese fabrikantenkoepel Acea.

In de Britse auto-industrie werken circa 1 miljoen mensen. De sector is verantwoordelijk voor 13 procent van de Britse export, stelt Bloomberg. De grote angst van zowel de parlementaire commissie als van de Britse fabrikanten is dat de Brexit-onderhandelingen vastlopen. In dat geval treden automatisch handelbarrieres van 10 procent in werking op de datum van de Brexit, 29 maart 2019.

Britse consumenten onzeker

Niet enkel commissies en fabrikanten maken zich zorgen over de Brexit, ook het consumentenvertrouwen in het VK is laag. Dat blijkt uit een onderzoek van Auto Trader onder vierduizend mensen die recent een auto hebben gekocht, of dat binnen zes maanden van plan zijn. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan 60 percent van die mensen de aankoop mede laat beïnvloeden door de Brexit. Dat komt vooral tot uiting in een vertraagde aankoop, aldus de onderzoekers. Het is ook een mogelijke verklaring voor de tegenvallende nieuwverkopen in het VK. Terwijl het aantal Europese registraties van personenauto’s vorig jaar 3,4 procent groeide, gaf de Britse markt een verlies van 5,7 procent te zien.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.