Bosch verwacht winstdaling in 2019

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Foto: Shutterstock

Bosch presenteerde gisteren de definitieve jaarcijfers over 2018. De winst voor belasting van het gehele concern, dat ook huishoudelijke apparaten maakt, steeg naar 5,5 miljard euro. In 2017 was dat 4,9 miljard. De omzet steeg van 78,1 miljard euro naar 78,5 miljard, zo maakt Bosch bekend.

De automotive tak van het concern, Bosch Mobility Solutions Services, is verantwoordelijk voor 47,6 miljard euro van de omzet. Hier werd vorig jaar 3,5 procent groei gerapporteerd, en een winstmarge van 7,1 procent. 

Minder winst

Ondanks de positieve cijfers gaf Bosch wederom een waarschuwing af voor 2019: de Duitse fabrikant verwacht dat de verkoop dit jaar stagneert wegens een wereldwijde afkoeling van de economie, een handelsoorlog tussen de VS, China en Europa, en de Brexit. Bosch voorspelt dat de wereldwijde verkoop van auto’s dit jaar 3 procent zal dalen. Maar Bosch is niet geheel afhankelijk van de nieuwverkoop: ook voor de aftermarket wordt veel geproduceerd. Bosch-ceo Volkmar Denner denkt daarom dat de winstmarge van het gehele concern dit jaar uitkomt op 6 procent, een procentpunt minder dan in 2018.

Klimaatneutraal

Bij presentatie van de jaarcijfers maakt Bosch ook bekend dat het binnen een jaar klimaatneutraal wil ondernemen. Bosch heeft meer dan 400 vestigingen, verspreid over de wereld. Het stelt zich ten doel dat al deze bedrijven – van ontwikkeling en productie tot administratie – geen CO2-voetafdruk meer achterlaten. “We nemen verantwoordelijkheid voor klimaatbescherming en handelen daarom nu”, stelt Volkmar Denner, ceo van Bosch.

Om snel tot CO2-neutraliteit te komen stapt Bosch over op groene stroom. De volgens Bosch onvermijdelijke CO2-emissies wil het concern compenseren. Tot 2030 zal de onderneming het aandeel hernieuwbare energiebronnen verhogen, zowel in de eigen productie als bij de aankoop van energie. Daarnaast gaat Bosch een miljard euro investeren in de energie-efficiëntie van zijn locaties. 

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.