Volvo Cars ziet winst halveren

Volvo • De fabrikant verwacht wel dat het rendement op elektrische auto’s zal verbeteren.
Bart Kuijpers Bart Kuijpers
Volvo Store. (foto: Volvo)

Volvo Cars heeft in het tweede kwartaal de nettowinst met 60 procent zien dalen tot 300 miljoen euro. De omzet nam met 43 procent toe tot een kleine tien miljard euro. Dat meldt de fabrikant.

Tesla meldde vanochtend in het tweede kwartaal een winst van 2,5 miljard euro te hebben gerealiseerd.

De Zweedse autofabrikant, die in handen is van de Chinese Zhejiang Geely Holding Group, kampte onder meer met hogere prijzen voor lithium. Het bedrijf kocht die grondstof naar eigen zeggen vorig jaar in toen de lithiumprijs op een piekniveau stond.

De fabrikant verwacht wel dat het rendement op elektrische auto’s zal verbeteren in de komende maanden vanwege lagere grondstofkosten en hogere verkoopprijzen voor zijn nieuwste modellen. “De grondstofprijzen zullen naar verwachting blijven dalen in de tweede helft van het jaar en daar zullen we aan de kostenkant van profiteren”, zei topman Jim Rowan.

Rowan greep in het afgelopen kwartaal ook verder in om de kosten te verlagen en de winstmarge op te krikken. Zo kondigde de topman in mei aan 1.300 kantoorbanen te schrappen in Zweden. Ook gaf hij aan dat de economische tegenwind, hogere grondstofprijzen en toegenomen concurrentie nog enige tijd voor uitdagingen zullen blijven zorgen in de autosector.

Elektrische toekomst

Volvo Car is van plan om vanaf 2030 alleen nog maar volledig elektrische auto’s te verkopen, een doelstelling die grote investeringen vereist. Die ambitie stuitte eerder dit jaar op een obstakel doordat het bedrijf de productie van zijn grote elektrische suv, de EX90, moest uitstellen naar de eerste helft van volgend jaar vanwege problemen met de software. De EX90 zou eerder in het vierde kwartaal van dit jaar worden gelanceerd.

Het bedrijf heeft ook hoge verwachtingen van de EX30, een compacte elektrische suv die vorige maand werd onthuld. Volvo Car zag de verkopen van zijn volledig elektrische modellen in het tweede kwartaal met maar liefst 178 procent stijgen, mede dankzij een betere toegang tot onderdelen. Elektrische auto’s vertegenwoordigen nu 16 procent van de totale verkopen van het bedrijf.

Op bezoek | Veiligheid, elektrificatie en agentuur bij Volvo: ‘Juist in gesprek met de dealer’

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

Volvo Cars ziet winst halveren | Automotive Online

Volvo Cars ziet winst halveren

Volvo • De fabrikant verwacht wel dat het rendement op elektrische auto’s zal verbeteren.
Bart Kuijpers Bart Kuijpers
Volvo Store. (foto: Volvo)

Volvo Cars heeft in het tweede kwartaal de nettowinst met 60 procent zien dalen tot 300 miljoen euro. De omzet nam met 43 procent toe tot een kleine tien miljard euro. Dat meldt de fabrikant.

Tesla meldde vanochtend in het tweede kwartaal een winst van 2,5 miljard euro te hebben gerealiseerd.

De Zweedse autofabrikant, die in handen is van de Chinese Zhejiang Geely Holding Group, kampte onder meer met hogere prijzen voor lithium. Het bedrijf kocht die grondstof naar eigen zeggen vorig jaar in toen de lithiumprijs op een piekniveau stond.

De fabrikant verwacht wel dat het rendement op elektrische auto’s zal verbeteren in de komende maanden vanwege lagere grondstofkosten en hogere verkoopprijzen voor zijn nieuwste modellen. “De grondstofprijzen zullen naar verwachting blijven dalen in de tweede helft van het jaar en daar zullen we aan de kostenkant van profiteren”, zei topman Jim Rowan.

Rowan greep in het afgelopen kwartaal ook verder in om de kosten te verlagen en de winstmarge op te krikken. Zo kondigde de topman in mei aan 1.300 kantoorbanen te schrappen in Zweden. Ook gaf hij aan dat de economische tegenwind, hogere grondstofprijzen en toegenomen concurrentie nog enige tijd voor uitdagingen zullen blijven zorgen in de autosector.

Elektrische toekomst

Volvo Car is van plan om vanaf 2030 alleen nog maar volledig elektrische auto’s te verkopen, een doelstelling die grote investeringen vereist. Die ambitie stuitte eerder dit jaar op een obstakel doordat het bedrijf de productie van zijn grote elektrische suv, de EX90, moest uitstellen naar de eerste helft van volgend jaar vanwege problemen met de software. De EX90 zou eerder in het vierde kwartaal van dit jaar worden gelanceerd.

Het bedrijf heeft ook hoge verwachtingen van de EX30, een compacte elektrische suv die vorige maand werd onthuld. Volvo Car zag de verkopen van zijn volledig elektrische modellen in het tweede kwartaal met maar liefst 178 procent stijgen, mede dankzij een betere toegang tot onderdelen. Elektrische auto’s vertegenwoordigen nu 16 procent van de totale verkopen van het bedrijf.

Op bezoek | Veiligheid, elektrificatie en agentuur bij Volvo: ‘Juist in gesprek met de dealer’

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.