Ford zet Spaanse EV-fabriek in de wacht

Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
Ford noemt ‘herziene vooruitzichten voor Europa’ als reden voor het besluit. (Foto: Ford)

Ford heeft de plannen om de autofabriek in het Spaanse Valencia om te bouwen voor de productie van EV’s voorlopig stopgezet. Dat meldt onder meer de Spaanse krant El Pais. Het bedrijf zal ook geen aanvraag indienen voor miljarden aan overheidssteun voor de vestiging. De regering in Madrid had Ford al een eerste voorschot van 106 miljoen euro toegewezen. Ford noemt “herziene vooruitzichten voor Europa” als reden voor het besluit maar stelt wel dat het vast blijft houden aan de Spaanse fabriek. Voorlopig zullen daar ook geen banen verdwijnen.

Ford maakte in juni haar strategie voor de productie van elektrische voertuigen in Europa bekend. Het Electric Vehicle Centre in Keulen wordt verder uitgebouwd, Valencia is uitgekozen als toekomstige fabriek voor EV’s terwijl de grote fabriek in het Duitse Saarlouis in 2025 zou moeten sluiten. Die plannen zouden zeker 4.500 werknemers hun baan kosten.

Nu komt Ford wat Spanje betreft terug op die voornemens. Het autobedrijf, dat eerder deze week 3 duizend ontslagen in Noord-Amerika aankondigde, heeft verder niet toegelicht wat de herziene vooruitzichten precies betekenen. 

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.