Toyota waarschuwt voor 20 procent lagere winst dan verwacht

Gandor Bronkhorst Gandor Bronkhorst
• Laatste update:
Gestegen grondstoffen drukken de winst van Toyota. (Foto: Shutterstock)

Toyota Motor Corporation (waaronder naast Toyota ook Lexus, Daihatsu en Hino vallen) waarschuwde dinsdagavond dat de stijging van de grondstofkosten de jaarwinst voor komend jaar zullen drukken, zo meldt Reuters. Het fiscale jaar loopt van 1 april 2022 tot en met 31 maart 2023. Toyota verwacht over deze periode een winst van ongeveer 2,3 biljoen yen te realiseren, oftewel 16 miljard euro. De eerdere verwachting was 3 biljoen yen.

Vorig boekjaar maakte Toyota een winst van 16,97 miljard euro.

In het afgelopen boekjaar (1 april 2021-31 maart 2022) kwam het resultaat uit op 3 biljoen yen. Toyota verwacht dat de materiaalkosten meer dan verdubbelen tot 1,45 biljoen yen (10,4 miljard euro). Deze stijging moet deels worden opgevangen door over te schakelen op goedkopere materialen.

Financieel directeur Kenta Kon zei in een persconferentie tegen Reuters: “Aangezien de prijzen van materialen stijgen, moeten we eraan werken om de hoeveelheid materialen die we gebruiken zoveel mogelijk te verminderen en ze te vervangen door goedkopere materialen.”

Verkoopcijfers

De autofabrikant verwacht dit fiscale jaar 8,9 miljoen voertuigen wereldwijd te verkopen, een stijging van 7,5 procent ten opzichte van het afgelopen jaar. In Europa verkocht Toyota afgelopen kwartaal ongeveer 10 procent minder auto’s.

Dinsdag verlaagde Toyota  zijn wereldwijde productiedoelstelling voor mei met ongeveer 50 duizend voertuigen naar ongeveer 700 duizend stuks.

Geplaatst in rubriek:
Gandor Bronkhorst
Gandor Bronkhorst

Gandor Bronkhorst is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor de titels in de divisie Mobility & Automotive van Promedia, waaronder Automotive Management en Fleet&Mobility. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met horloges en goed eten.