Ford in rode cijfers door belang in Rivian

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Foto: Ford

Ford Motor Company heeft in het eerste kwartaal een nettoverlies van 3,1 miljard dollar (2,9 miljard euro) geleden. Het bedrijf schreef 5,4 miljard dollar af op zijn belang in EV-bouwer Rivian, dat dit jaar in de problemen kwam nadat het bekend maakte zijn prijzen te verhogen. Vorig jaar boekte Ford een winst van 8 miljard op zijn aandelen in het bedrijf.

De omzet van Ford kwam in het eerste kwartaal uit op 34,5 miljard dollar (-6%). De omzet daalde als gevolg van problemen in de toeleveringsketen. Dat meldt de fabrikant vandaag. 

De Europese divisie van Ford draaide zwarte cijfers. De Ebit kwam uit op 207 miljoen dollar, tegen -134 miljoen in het eerste kwartaal vorig jaar. Op groepsniveau kwam de Ebit uit 2,3 miljard dollar (-30%). 

Het bedrijf verwacht in 2022 ondanks alle disrupties in de onderdelenleveringen uit te komen op een Ebit van 11,5 tot 12,5 miljard dollar. Dat is wel op voorwaarde dat de mondiale productieproblemen niet groter worden in de loop van het jaar. 

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.