Intel brengt dochter Mobileye naar beurs

Gandor Bronkhorst Gandor Bronkhorst
Mobileye hoopt jaar een zelfrijdende taxi te introduceren. (Foto: Mobileye)

De zelfrijdende autodivisie van Intel Corp, Mobileye, heeft maandag een verzoekt to openbare aanbieding ingediend in de Verenigde Staten. Dit maakt de weg vrij de beursintroductie, zo meldt Reuters. Intel heeft bekendgemaakt dat het het vereiste S-1-formulier vertrouwelijk heeft ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) in een poging om Mobileye naar de beurs te brengen.

Intel-dochter Mobileye is een bekende naam in de auto-industrie. Grote producenten als Volkswagen, BMW en Nissan zetten de techniek van het bedrijf al in voor zelfrijdende auto’s. Ook verwacht het bedrijf dit jaar een zelfrijdende taxi te introduceren in samenwerking met Sixt in München.

50 miljard dollar

Intel kocht het van origine Israëlische bedrijf dat zich richt op de zelfrijdende sector in 2017 voor 15,5 miljard dollar, bijna 14 miljard euro. Ook na de beursgang behoudt de chipgigant een meerderheidsbelang in de unit, zo had het eerder laten weten. In december meldden Reuters en andere media Mobileye op meer dan 50 miljard dollar gewaardeerd wordt.

Intel maakte geen details bekend over de beursgang, maar had eerder gezegd dat het het grootste deel van de opbrengst van de aandelenverkoop zou ontvangen. Een deel van die fondsen zal worden gebruikt om meer Intel-chipfabrieken te bouwen, zei ceo Pat Gelsinger in december.

Geplaatst in rubriek:
Gandor Bronkhorst
Gandor Bronkhorst

Gandor Bronkhorst is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor de titels in de divisie Mobility & Automotive van Promedia, waaronder Automotive Management en Fleet&Mobility. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met horloges en goed eten.