Jaguar Landrover verliest rechtszaak van Ineos over Defender-kopie

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Ineos mag doorgaan met de productie van de Grenadier. (Foto: Ineos/Grenadier)

Ineos Automotive schendt met zijn nieuwe model de Grenadier niet het intellectueel eigendom van Jaguar Landrover (JLR). Dat heeft de rechtbank van Arnhem bepaald in een kortgeding. Eerder al stelde een Britse gerechtshof in een soortgelijke rechtszaak JLR in het ongelijk. 

Volgens Jaguar Landrover lijkt de Grenadier precies op de Defender en spande derhalve een rechtszaak aan wegens inbreuk op de auteursrechten. Volgens de rechtbank van Arnhem heeft de Defender van JLR echter ‘geen oorspronkelijk karakter’ en kan de fabrikant daarmee geen beroep doen op auteursrechtelijke bescherming.

De fabrikant had 17 kenmerken aangedragen die typerend zouden zijn voor de auto en derhalve auteursrechtelijk beschermd. Maar niet op alle uitvoeringen zijn deze elementen gebruikt. “Dat zou betekenen dat elk model in kwestie na iedere uiterlijke aanpassing telkens opnieuw aan de auteursrechtelijke toets van het hebben van een eigen oorspronkelijk karakter en het dragen van de persoonlijke stempel van de maker moet worden onderworpen om te kunnen beoordelen of daaraan bescherming toekomt en dat is niet wat in dit kort geding voorligt”, schrijft de rechtbank.

Nieuwe Defender 

Ineos presenteerde de Grenadier een maand geleden en is van plan dit jaar te starten met de eerste leveringen van de offroader. Ineos Automotive is dochteronderneming van het Britse chemiebedrijf Ineos. Het bedrijf staat onder leiding van ceo  Sir Jim Ratcliffe die destijds in 2019 van plan was om de productie van Defender van Jaguar Landrover door te starten, maar die gesprekken liepen op niets uit. JLR besloot om een hele nieuwe Defender te maken. En Ratcliffe besloot om zijn eigen 4×4 off the road auto te maken: de Grenadier.

De productie vindt plaats in een voormalige Franse fabriek van Mercedes.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

Jaguar Landrover verliest rechtszaak van Ineos over Defender-kopie | Automotive Online

Jaguar Landrover verliest rechtszaak van Ineos over Defender-kopie

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Ineos mag doorgaan met de productie van de Grenadier. (Foto: Ineos/Grenadier)

Ineos Automotive schendt met zijn nieuwe model de Grenadier niet het intellectueel eigendom van Jaguar Landrover (JLR). Dat heeft de rechtbank van Arnhem bepaald in een kortgeding. Eerder al stelde een Britse gerechtshof in een soortgelijke rechtszaak JLR in het ongelijk. 

Volgens Jaguar Landrover lijkt de Grenadier precies op de Defender en spande derhalve een rechtszaak aan wegens inbreuk op de auteursrechten. Volgens de rechtbank van Arnhem heeft de Defender van JLR echter ‘geen oorspronkelijk karakter’ en kan de fabrikant daarmee geen beroep doen op auteursrechtelijke bescherming.

De fabrikant had 17 kenmerken aangedragen die typerend zouden zijn voor de auto en derhalve auteursrechtelijk beschermd. Maar niet op alle uitvoeringen zijn deze elementen gebruikt. “Dat zou betekenen dat elk model in kwestie na iedere uiterlijke aanpassing telkens opnieuw aan de auteursrechtelijke toets van het hebben van een eigen oorspronkelijk karakter en het dragen van de persoonlijke stempel van de maker moet worden onderworpen om te kunnen beoordelen of daaraan bescherming toekomt en dat is niet wat in dit kort geding voorligt”, schrijft de rechtbank.

Nieuwe Defender 

Ineos presenteerde de Grenadier een maand geleden en is van plan dit jaar te starten met de eerste leveringen van de offroader. Ineos Automotive is dochteronderneming van het Britse chemiebedrijf Ineos. Het bedrijf staat onder leiding van ceo  Sir Jim Ratcliffe die destijds in 2019 van plan was om de productie van Defender van Jaguar Landrover door te starten, maar die gesprekken liepen op niets uit. JLR besloot om een hele nieuwe Defender te maken. En Ratcliffe besloot om zijn eigen 4×4 off the road auto te maken: de Grenadier.

De productie vindt plaats in een voormalige Franse fabriek van Mercedes.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.