Toyota pompt miljarden in elektrificatie

Jeroen Vos Jeroen Vos
De Toyota Supra, een elektrische auto van de Japanse fabrikant. (Foto: Shutterstock)

Autofabrikant Toyota investeert tot 2030 1,5 triljoen miljard yen (circa 11,5 miljard euro) in de ontwikkeling van batterijpakketten voor elektrische auto’s. Naast de productie van lithium batterijen wordt het geld ook in de ontwikkeling van solid state accu’s gestoken. Dat meldt het bedrijf.

De investering logenstraft volgens Masahiko Maeda, cfo van Toyota, de kritiek dat de grootse autofabrikant ter wereld te langzaam zou zijn met de ontwikkeling van zijn elektrische gamma. Volgens Milieuorganisatie Transport & Environment (T&E) verkoopt het bedrijf, evenals veel andere fabrikanten, onvoldoende batterij elektrische auto’s (BEV’s). “Door het opzetten van een systeem voor de ontwikkeling en levering van batterijpakketten bevorderen wij de productie van geëlektrificeerde voertuigen, waaronder BEV’s”, aldus Maeda. Hoewel Toyota fors investeert valt het bedrag in niet bij de Volkswagen Groep. Die steekt tot 2025 ongeveer 35 miljard euro in de ontwikkeling van batterij-elektrische auto’s en nog eens 11 miljard in de hybridisering van bestaande modellen. 

Mirai

De autofabrikant stelt zichzelf als doel om tegen het einde van het decennium 200 gigawatt aan accu’s te hebben geleverd. In 2030 is het doel om 8 miljoen geëlektrificeerde auto’s te verkopen, waarvan 2 miljoen aan batterij elektrische auto’s en waterstofauto’s. Het bedrijf brengt hierin geen specifieke splitsing aan omdat de verhouding afhankelijk zou zijn van de marktvraag.

De fabrikant richtte zich de afgelopen jaren voornamelijk op de ontwikkeling van de waterstofauto. Zo introduceerde het in 2014 de Miraien werd eind een nieuwe divisie opgericht: de Fuel Cell Business Group. 

Toyota is een van de weinige fabrikanten die op eigen kracht aan de nu geldende emissienormen wist te voldoen. 

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.

Toyota pompt miljarden in elektrificatie | Automotive Online

Toyota pompt miljarden in elektrificatie

Jeroen Vos Jeroen Vos
De Toyota Supra, een elektrische auto van de Japanse fabrikant. (Foto: Shutterstock)

Autofabrikant Toyota investeert tot 2030 1,5 triljoen miljard yen (circa 11,5 miljard euro) in de ontwikkeling van batterijpakketten voor elektrische auto’s. Naast de productie van lithium batterijen wordt het geld ook in de ontwikkeling van solid state accu’s gestoken. Dat meldt het bedrijf.

De investering logenstraft volgens Masahiko Maeda, cfo van Toyota, de kritiek dat de grootse autofabrikant ter wereld te langzaam zou zijn met de ontwikkeling van zijn elektrische gamma. Volgens Milieuorganisatie Transport & Environment (T&E) verkoopt het bedrijf, evenals veel andere fabrikanten, onvoldoende batterij elektrische auto’s (BEV’s). “Door het opzetten van een systeem voor de ontwikkeling en levering van batterijpakketten bevorderen wij de productie van geëlektrificeerde voertuigen, waaronder BEV’s”, aldus Maeda. Hoewel Toyota fors investeert valt het bedrag in niet bij de Volkswagen Groep. Die steekt tot 2025 ongeveer 35 miljard euro in de ontwikkeling van batterij-elektrische auto’s en nog eens 11 miljard in de hybridisering van bestaande modellen. 

Mirai

De autofabrikant stelt zichzelf als doel om tegen het einde van het decennium 200 gigawatt aan accu’s te hebben geleverd. In 2030 is het doel om 8 miljoen geëlektrificeerde auto’s te verkopen, waarvan 2 miljoen aan batterij elektrische auto’s en waterstofauto’s. Het bedrijf brengt hierin geen specifieke splitsing aan omdat de verhouding afhankelijk zou zijn van de marktvraag.

De fabrikant richtte zich de afgelopen jaren voornamelijk op de ontwikkeling van de waterstofauto. Zo introduceerde het in 2014 de Miraien werd eind een nieuwe divisie opgericht: de Fuel Cell Business Group. 

Toyota is een van de weinige fabrikanten die op eigen kracht aan de nu geldende emissienormen wist te voldoen. 

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.