‘Volkswagen stopt tegen 2035 met verkoop brandstofmotoren in EU’

Jeroen Vos Jeroen Vos
Het merk Volkswagen stopt tegen 2035 met de verkoop van brandstofmodellen in Europa. (Foto: Shutterstock)

Autofabrikant Volkswagen stopt tegen 2035 met de verkoop van auto’s met brandstofmotoren in Europa. De afbouw van de verkopen van benzine- en dieselmodellen begint in 2033 en moet twee jaar afgerond zijn. Dat zegt Klaus Zellmer, verkoopdirecteur van het Duitse merk, in het Duitse dagblad Müncher Merkur.

Zellmer stelt dat Europa voorloper is ten opzichte van de Verenigde Staten en China, waar het merk eveneens wil stoppen met de verkoop van auto’s met een brandstofmotor. De elektrificatie, waar de Volkswagen Groep miljarden in investeert, laat langer op zich wachten in Zuid-Amerika en Afrika, volgens de topman, omdat de politieke en infrastructurele randvoorwaarden daar nog ontbreken.

Doelstelling

De totale overstap naar de verkoop van volledig elektrische auto’s volgt op de doelstelling van de autofabrikant om in 2030 70 procent van de Europese verkopen te laten bestaan uit EV’s. De autofabrikant speelt zo in op de klimaatdoelstelling van de Europese Unie voor 2030. In 2020 voldeed het merk aan de uitstooteisen van de EU, maar kreeg de Groep een boete voor het overschrijden van de CO2-targets. Uiterlijk in 2050 moet het volledige, wereldwijde wagenpark van Volkswagen klimaatneutraal zijn, zegt Zellmer in de Duitse krant.

Volkswagen is niet het eerste merk dat aankondigt te stoppen met de verbrandingsmotor. Zo kondigde Jaguar eerder aan vanaf 2025 enkel nog EV’s te bouwen, Audi tegen 2026 en Volvo vanaf 2030.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.

‘Volkswagen stopt tegen 2035 met verkoop brandstofmotoren in EU’ | Automotive Online

‘Volkswagen stopt tegen 2035 met verkoop brandstofmotoren in EU’

Jeroen Vos Jeroen Vos
Het merk Volkswagen stopt tegen 2035 met de verkoop van brandstofmodellen in Europa. (Foto: Shutterstock)

Autofabrikant Volkswagen stopt tegen 2035 met de verkoop van auto’s met brandstofmotoren in Europa. De afbouw van de verkopen van benzine- en dieselmodellen begint in 2033 en moet twee jaar afgerond zijn. Dat zegt Klaus Zellmer, verkoopdirecteur van het Duitse merk, in het Duitse dagblad Müncher Merkur.

Zellmer stelt dat Europa voorloper is ten opzichte van de Verenigde Staten en China, waar het merk eveneens wil stoppen met de verkoop van auto’s met een brandstofmotor. De elektrificatie, waar de Volkswagen Groep miljarden in investeert, laat langer op zich wachten in Zuid-Amerika en Afrika, volgens de topman, omdat de politieke en infrastructurele randvoorwaarden daar nog ontbreken.

Doelstelling

De totale overstap naar de verkoop van volledig elektrische auto’s volgt op de doelstelling van de autofabrikant om in 2030 70 procent van de Europese verkopen te laten bestaan uit EV’s. De autofabrikant speelt zo in op de klimaatdoelstelling van de Europese Unie voor 2030. In 2020 voldeed het merk aan de uitstooteisen van de EU, maar kreeg de Groep een boete voor het overschrijden van de CO2-targets. Uiterlijk in 2050 moet het volledige, wereldwijde wagenpark van Volkswagen klimaatneutraal zijn, zegt Zellmer in de Duitse krant.

Volkswagen is niet het eerste merk dat aankondigt te stoppen met de verbrandingsmotor. Zo kondigde Jaguar eerder aan vanaf 2025 enkel nog EV’s te bouwen, Audi tegen 2026 en Volvo vanaf 2030.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.