‘Chiptekort kost autobranche 90 miljard euro omzet’

chiptekort • Eerder dit jaar werd de impact nog op 50 miljard euro geschat.
Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Onderzoeks- en adviesbureau Alix Partners denkt dat autofabrikanten dit jaar 3,9 miljoen auto's minder gaan bouwen als gevolg van het chiptekort. (Foto: Shutterstock)

De wereldwijde autosector loopt dit jaar naar schatting 110 miljard dollar (90 miljard euro) aan omzet mis door het chiptekort in de auto-industrie. Dat becijfert onderzoeks- en adviesbureau Alix Partners. Eerder dit jaar werd de impact nog op 50 miljard euro geschat. 

Alix Partners denkt nu dat autofabrikanten dit jaar 3,9 miljoen auto’s minder gaan bouwen als gevolg van het chiptekort. Eerder werd nog gerekend op een productieverlies van 1,4 miljoen auto’s.

Bijna alle fabrikanten melden fabrieken of productielijnen stil te leggen. De meeste fabrikanten verwachten dat het chiptekort tegen het einde van het jaar is opgelost. De problemen bij de fabrikanten sijpelen inmiddels ook door naar het dealernetwerk. Onder andere Mark van der Kallen (Wittebrug) en Eric Berkhof (Van Mossel) gaven al aan te verwachten dat het chiptekort het aantal uitleveringen dit jaar zal doen beperken. Volgens Leaseplan-ceo Tex Gunning leidt het chiptekort wel tot aanhoudende hoge prijzen op de occasionmarkt. 

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

‘Chiptekort kost autobranche 90 miljard euro omzet’ | Automotive Online

‘Chiptekort kost autobranche 90 miljard euro omzet’

chiptekort • Eerder dit jaar werd de impact nog op 50 miljard euro geschat.
Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Onderzoeks- en adviesbureau Alix Partners denkt dat autofabrikanten dit jaar 3,9 miljoen auto's minder gaan bouwen als gevolg van het chiptekort. (Foto: Shutterstock)

De wereldwijde autosector loopt dit jaar naar schatting 110 miljard dollar (90 miljard euro) aan omzet mis door het chiptekort in de auto-industrie. Dat becijfert onderzoeks- en adviesbureau Alix Partners. Eerder dit jaar werd de impact nog op 50 miljard euro geschat. 

Alix Partners denkt nu dat autofabrikanten dit jaar 3,9 miljoen auto’s minder gaan bouwen als gevolg van het chiptekort. Eerder werd nog gerekend op een productieverlies van 1,4 miljoen auto’s.

Bijna alle fabrikanten melden fabrieken of productielijnen stil te leggen. De meeste fabrikanten verwachten dat het chiptekort tegen het einde van het jaar is opgelost. De problemen bij de fabrikanten sijpelen inmiddels ook door naar het dealernetwerk. Onder andere Mark van der Kallen (Wittebrug) en Eric Berkhof (Van Mossel) gaven al aan te verwachten dat het chiptekort het aantal uitleveringen dit jaar zal doen beperken. Volgens Leaseplan-ceo Tex Gunning leidt het chiptekort wel tot aanhoudende hoge prijzen op de occasionmarkt. 

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.