Ford schroeft autoproductie fors omlaag door chiptekort

chiptekort • De fabrikant houdt rekening met een winstdaling van 2,5 miljard dollar vanwege het aanhoudende tekort.
Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
De autofabrikant verwacht 1,1 miljoen minder auto's te maken door het aanhoudende tekort aan microchips. (Foto: Shutterstock)

Het wereldwijde tekort aan microchips leidt ertoe dat autofabrikant Ford zijn autoproductie naar beneden bij moet stellen. De onderneming verwacht dit jaar 1,1 miljoen auto’s minder te kunnen maken. Ford houdt er rekening mee dat de problemen duren tot in 2022. Dat meldt de autofabrikant in zijn kwartaalcijfers.

Over het eerste kwartaal van dit jaar maakte de fabrikant 3,3 miljard dollar (2,7 miljard euro) winst. De omzet bedroeg 33,6 miljard dollar (27,7 miljard euro) in het eerste kwartaal. Toch houdt het bedrijf rekening met een winstdaling van ongeveer 2,5 miljard dollar vanwege het tekort aan microchips.

Weinig capaciteit

De auto-industrie kampt wereldwijd al langere tijd met een tekort aan microchips. Ook BoschDaimlerStellantisToyotaGeneral Motors, Renault, Honda, Nissan en Volkswagen werden geraakt door het tekort aan chips. Chipleveranciers verschoven hun aandacht naar onder andere de elektronicamarkt, toen diverse autofabrikanten als gevolg van de coronapandemie de fabrieksdeuren sloten.  Mede hierdoor is er te weinig productiecapaciteit beschikbaar voor de autobranche.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.

Ford schroeft autoproductie fors omlaag door chiptekort | Automotive Online

Ford schroeft autoproductie fors omlaag door chiptekort

chiptekort • De fabrikant houdt rekening met een winstdaling van 2,5 miljard dollar vanwege het aanhoudende tekort.
Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
De autofabrikant verwacht 1,1 miljoen minder auto's te maken door het aanhoudende tekort aan microchips. (Foto: Shutterstock)

Het wereldwijde tekort aan microchips leidt ertoe dat autofabrikant Ford zijn autoproductie naar beneden bij moet stellen. De onderneming verwacht dit jaar 1,1 miljoen auto’s minder te kunnen maken. Ford houdt er rekening mee dat de problemen duren tot in 2022. Dat meldt de autofabrikant in zijn kwartaalcijfers.

Over het eerste kwartaal van dit jaar maakte de fabrikant 3,3 miljard dollar (2,7 miljard euro) winst. De omzet bedroeg 33,6 miljard dollar (27,7 miljard euro) in het eerste kwartaal. Toch houdt het bedrijf rekening met een winstdaling van ongeveer 2,5 miljard dollar vanwege het tekort aan microchips.

Weinig capaciteit

De auto-industrie kampt wereldwijd al langere tijd met een tekort aan microchips. Ook BoschDaimlerStellantisToyotaGeneral Motors, Renault, Honda, Nissan en Volkswagen werden geraakt door het tekort aan chips. Chipleveranciers verschoven hun aandacht naar onder andere de elektronicamarkt, toen diverse autofabrikanten als gevolg van de coronapandemie de fabrieksdeuren sloten.  Mede hierdoor is er te weinig productiecapaciteit beschikbaar voor de autobranche.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.