Corona in ’t buitenland #13: ‘Lockdown kost Belgische autobranche elke dag een fortuin’ | ‘Ruim 1 miljoen werknemers automobielsector getroffen’

Coronavirus • Volg hier alle ontwikkelingen omtrent het coronavirus in het buitenland. PSA en Valeo gaan helpen bij ontwikkeling van beademingsapparatuur in Frankrijk. In Spanje gaat ook Seat beademingsapparatuur maken. Ruim 1 miljoen werknemers in de automobielsector worden getroffen door de crisis, stelt Acea. Toeleverancier Continental vraagt werktijdverkorting aan. Het aantal Europese registraties is in maart gedaald met 45 procent.
Redactie Redactie
• Laatste update:
De uitbraak van het coronavirus heeft wereldwijd gevolgen. (Foto: Shutterstock)

De liveblog van woensdag 1 april is gesloten. Uiteraard houden we het belangrijkste nieuws blijvend in de gaten.

15:25 | ‘Seat maakt beademingsapparatuur’

Seat is begonnen met de productie van beademingsapparatuur in de fabriek in Martorell , vlakbij Barcelona. Dit meldt Automobilewoche vandaag. Honderdvijftig medewerkers gebruiken een assemblagelijn voor de Seat Leon voor de serieproductie van de apparaten. De fabrikant, die onderdeel uitmaakt van de Volkswagen Groep, hoopt hiermee de druk op de Spaanse gezondheidszorg te verlichten. De goedkeuring van de apparaten is echter nog steeds in behandeling.

14.15 | Aiways online verkrijgbaar in Europa

De volledig elektrische suv U5 van het Chinese Aiways is vanaf eind april online te bestellen voor Europese consumenten. Zo maakt het bedrijf vandaag bekend. De productie van Aiways in China is inmiddels hervat en de eerste leveringen van de U5 staan voor augustus 2020 gepland. “De online verkoop vormt de volgende belangrijke fase in de toetreding van Aiways tot de Europese markt”, aldus Alexander Klose, vicepresident overseas operations van Aiways.

12:00 | Belgische registraties dalen met 45% in maart

In België zijn er 45% minder nieuwe auto’s geregistreerd in maart. In totaal waren er 29 duizend registraties plaats. Dit maakt branchevereniging Traxio vandaag bekend.

In maart werden ongeveer 38.900 occasions verkocht, een daling met 31% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vanwege de maatregelen die getroffen zijn ter bestrijding van het coronavirus, is het aantal registraties van nieuwe personenauto’s en de verkoop van occasions sterk gedaald. Filip Rylant, woordvoerder van Traxio, stelt dat de daling ongekend is. “Showrooms zijn sinds 18 maart verplicht gesloten. Daardoor ligt de verkoop van zowel nieuwe als tweedehandse auto’s bijna volledig lam. Ondertussen mogen autohandelaars wagens die klaar staan voor de klant niet leveren en kost hun stockvoorraad hen elke dag een fortuin.”

10:00 | Continental vraagt werktijdverkorting aan

Toeleverancier Continental heeft werktijdverkorting aangevraagd voor circa 30 duizend werknemers in Duitsland. Het gaat om de helft van het Duitse personeel. Zo meldt het bedrijf vandaag.

Een afname in de vraag en problemen in de toeleveringsketen zorgen voor een aanzienlijke daling van de productie van Continental. Volgens het bedrijf ligt meer dan 40 procent van zijn 249 vestigingen wereldwijd stil. Medio maart maakte de leverancier bekend de productie stil te leggen.

09:25 | ‘PSA en Valeo helpen bij ontwikkeling Franse beademingsapparatuur’

De PSA Group en Valeo helpen de productie van beademingsapparatuur in Frankrijk op gang te brengen door fabrieksruimte, technische expertise en vrijwilligers aan te dragen. De ondersteuning aan fabrikant Air Liquide Medical Systems moet in mei leiden tot 10 duizend apparaten. Dit meldt Automotive News Europe.

PSA gaat de mechanische onderdelen van de beademingsapparatuur bouwen en neemt ook de eindmontage voor zijn rekening. De autofabrikant zet ongeveer honderd vrijwilligers in. Kopers van leverancier Valeo houden zich bezig met het beheer van de leveranciers en het inkoopproces ten behoeve van de beademingsapparatuur. Het bedrijf biedt verder ondersteuning in het onderzoek en ontwikkeling van kunststoffen en mechanische en elektronische technologieën. In het Verenigd Koninkrijk en in Italië helpen autofabrikanten ook bij het maken van beademingsapparatuur.

08:35 | Acea: Ruim 1 miljoen werknemers automobielsector getroffen

De fabriekssluitingen van autofabrikanten door de coronacrisis treft ruim 1,1 miljoen werknemers in de Europese automobielsector. Dit meldt Acea woensdag in een persbericht. Mark Huitema, directeur-generaal Acea, stelt dat de voornaamste zorg van de organisatie is om de crisis in de auto-industrie te beheersen. “Die is in wezen abrupt tot stilstand gekomen. Iets wat de sector nog nooit eerder heeft meegemaakt.” Eerder vroeg Acea om financiële steun voor de sector om de crisis te doorstaan.

De productieverliezen door het stilleggen van de productie bedragen volgens Acea tot nu toe ten minste 1,23 miljoen motorvoertuigen. De belangenvereniging verwacht dat de productieverliezen zullen toenemen als de stilleggingen worden verlengd of als extra fabrieken worden stilgelegd. In totaal zijn er 2,6 miljoen directe arbeidsplaatsen in de automobielindustrie in de EU, waarbij voertuigfabrikanten 229 assemblage- en productiefabrieken in de hele regio hebben. De bredere autosector zorgt voor indirecte en directe werkgelegenheid voor 13,8 miljoen mensen in de Europese Unie, stelt Acea.

 

Liveblog Corona in ’t buitenland

 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 31 maart.
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 30 maart.
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 27 maart.
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 26 maart.
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 25 maart.
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 24 maart.
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 23 maart.
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 20 maart.
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 19 maart.
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 18 maart
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 17 maart
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws t/m 16 maart 
Corona in ’t buitenland #13: ‘Lockdown kost Belgische autobranche elke dag een fortuin’ | ‘Ruim 1 miljoen werknemers automobielsector getroffen’ | Automotive Online

Corona in ’t buitenland #13: ‘Lockdown kost Belgische autobranche elke dag een fortuin’ | ‘Ruim 1 miljoen werknemers automobielsector getroffen’

Coronavirus • Volg hier alle ontwikkelingen omtrent het coronavirus in het buitenland. PSA en Valeo gaan helpen bij ontwikkeling van beademingsapparatuur in Frankrijk. In Spanje gaat ook Seat beademingsapparatuur maken. Ruim 1 miljoen werknemers in de automobielsector worden getroffen door de crisis, stelt Acea. Toeleverancier Continental vraagt werktijdverkorting aan. Het aantal Europese registraties is in maart gedaald met 45 procent.
Redactie Redactie
• Laatste update:
De uitbraak van het coronavirus heeft wereldwijd gevolgen. (Foto: Shutterstock)

De liveblog van woensdag 1 april is gesloten. Uiteraard houden we het belangrijkste nieuws blijvend in de gaten.

15:25 | ‘Seat maakt beademingsapparatuur’

Seat is begonnen met de productie van beademingsapparatuur in de fabriek in Martorell , vlakbij Barcelona. Dit meldt Automobilewoche vandaag. Honderdvijftig medewerkers gebruiken een assemblagelijn voor de Seat Leon voor de serieproductie van de apparaten. De fabrikant, die onderdeel uitmaakt van de Volkswagen Groep, hoopt hiermee de druk op de Spaanse gezondheidszorg te verlichten. De goedkeuring van de apparaten is echter nog steeds in behandeling.

14.15 | Aiways online verkrijgbaar in Europa

De volledig elektrische suv U5 van het Chinese Aiways is vanaf eind april online te bestellen voor Europese consumenten. Zo maakt het bedrijf vandaag bekend. De productie van Aiways in China is inmiddels hervat en de eerste leveringen van de U5 staan voor augustus 2020 gepland. “De online verkoop vormt de volgende belangrijke fase in de toetreding van Aiways tot de Europese markt”, aldus Alexander Klose, vicepresident overseas operations van Aiways.

12:00 | Belgische registraties dalen met 45% in maart

In België zijn er 45% minder nieuwe auto’s geregistreerd in maart. In totaal waren er 29 duizend registraties plaats. Dit maakt branchevereniging Traxio vandaag bekend.

In maart werden ongeveer 38.900 occasions verkocht, een daling met 31% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vanwege de maatregelen die getroffen zijn ter bestrijding van het coronavirus, is het aantal registraties van nieuwe personenauto’s en de verkoop van occasions sterk gedaald. Filip Rylant, woordvoerder van Traxio, stelt dat de daling ongekend is. “Showrooms zijn sinds 18 maart verplicht gesloten. Daardoor ligt de verkoop van zowel nieuwe als tweedehandse auto’s bijna volledig lam. Ondertussen mogen autohandelaars wagens die klaar staan voor de klant niet leveren en kost hun stockvoorraad hen elke dag een fortuin.”

10:00 | Continental vraagt werktijdverkorting aan

Toeleverancier Continental heeft werktijdverkorting aangevraagd voor circa 30 duizend werknemers in Duitsland. Het gaat om de helft van het Duitse personeel. Zo meldt het bedrijf vandaag.

Een afname in de vraag en problemen in de toeleveringsketen zorgen voor een aanzienlijke daling van de productie van Continental. Volgens het bedrijf ligt meer dan 40 procent van zijn 249 vestigingen wereldwijd stil. Medio maart maakte de leverancier bekend de productie stil te leggen.

09:25 | ‘PSA en Valeo helpen bij ontwikkeling Franse beademingsapparatuur’

De PSA Group en Valeo helpen de productie van beademingsapparatuur in Frankrijk op gang te brengen door fabrieksruimte, technische expertise en vrijwilligers aan te dragen. De ondersteuning aan fabrikant Air Liquide Medical Systems moet in mei leiden tot 10 duizend apparaten. Dit meldt Automotive News Europe.

PSA gaat de mechanische onderdelen van de beademingsapparatuur bouwen en neemt ook de eindmontage voor zijn rekening. De autofabrikant zet ongeveer honderd vrijwilligers in. Kopers van leverancier Valeo houden zich bezig met het beheer van de leveranciers en het inkoopproces ten behoeve van de beademingsapparatuur. Het bedrijf biedt verder ondersteuning in het onderzoek en ontwikkeling van kunststoffen en mechanische en elektronische technologieën. In het Verenigd Koninkrijk en in Italië helpen autofabrikanten ook bij het maken van beademingsapparatuur.

08:35 | Acea: Ruim 1 miljoen werknemers automobielsector getroffen

De fabriekssluitingen van autofabrikanten door de coronacrisis treft ruim 1,1 miljoen werknemers in de Europese automobielsector. Dit meldt Acea woensdag in een persbericht. Mark Huitema, directeur-generaal Acea, stelt dat de voornaamste zorg van de organisatie is om de crisis in de auto-industrie te beheersen. “Die is in wezen abrupt tot stilstand gekomen. Iets wat de sector nog nooit eerder heeft meegemaakt.” Eerder vroeg Acea om financiële steun voor de sector om de crisis te doorstaan.

De productieverliezen door het stilleggen van de productie bedragen volgens Acea tot nu toe ten minste 1,23 miljoen motorvoertuigen. De belangenvereniging verwacht dat de productieverliezen zullen toenemen als de stilleggingen worden verlengd of als extra fabrieken worden stilgelegd. In totaal zijn er 2,6 miljoen directe arbeidsplaatsen in de automobielindustrie in de EU, waarbij voertuigfabrikanten 229 assemblage- en productiefabrieken in de hele regio hebben. De bredere autosector zorgt voor indirecte en directe werkgelegenheid voor 13,8 miljoen mensen in de Europese Unie, stelt Acea.

 

Liveblog Corona in ’t buitenland

 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 31 maart.
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 30 maart.
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 27 maart.
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 26 maart.
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 25 maart.
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 24 maart.
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 23 maart.
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 20 maart.
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 19 maart.
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 18 maart
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws van 17 maart
 • Bekijk hier het internationale coronanieuws t/m 16 maart