Corona in ’t buitenland #1: PSA sluit alle Europese fabrieken | ‘VW overweegt grootschalige productiestop’

Coronavirus • Volg hier alle ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus in het buitenland. Grote autofabrikanten leggen inmiddels fabrieken stil om de uitbraak tegen te gaan.
Redactie Redactie
• Laatste update:
De Spaanse fabriek van Ford blijft een week dicht vanwege drie zieke werknemers. (Foto: Shutterstock)

De berichtgeving op deze pagina (van maandag 16 maart) is gestopt. Volg in ons nieuwe artikel de ontwikkelingen van vandaag

14.50 | PSA sluit alle fabrieken in Europa

De PSA Groep heeft besloten om stapsgewijs alle 15 fabrieken in Europa deze week te gaan sluiten. Vandaag worden de fabrieken in Mulhouse ((Frankrijk) en Madrid gesloten, morgen gevolgd door Poissy, Rennes, Sochaux (Frankrijk), Zaragoza (Spanje), Eisenach, Rüsselsheim (Duitsland), Ellesmere Port (Verenigd Koninkrijk) en Gliwice (Polen). De laatste dagen van deze week zullen ook Hordain (Frankrijk), Vigo (Spanje) en Mangualde (Portugal), Luton (VK) en Trnava (Slowakije) worden gesloten. De Raad van Bestuur van PSA, producent van Peugeot, Citroën en Opel, meldt in een persverklaring dat alle productielocaties in ieder geval tot 27 maart dicht blijven.

13:30 | Auto-expert Dudenhöffer verwacht grote verkoopdaling

De Duitse autoprofessor Ferdinand Dudenhöffer verwacht dat de Europese autoverkoop dit jaar met minstens anderhalf miljoen auto’s terugloopt. Hij ging al uit van een daling van een half miljoen en daar komt door de corona-uitbraak nog een daling van een miljoen auto’s bij. Dat melden Duitse media. Dudenhöffer gaat daarbij uit van een scenario waarbij geen fabrikanten failliet gaan en het virus na drie maanden voldoende onder controle is gebracht. Pas in 2030 zou de nieuwverkoop weer op het niveau van 2019 komen te liggen. ING Economisch Bureau meldde eerder ook voor Nederland een verdere daling van de autoverkoop te verwachten.

13:00 | ‘Volkswagen overweegt grote productiestop’

De Volkswagen Groep overweegt de belangrijkste Europese fabrieken tijdelijk stil te leggen. Er is sprake van een ernstige verstoring van de toeleveringsketen. Onder meer de fabriek bij het hoofdkantoor in Wolfsburg zal flink minder produceren. Dat meldt de Financial Times. Door het sluiten van de Duitse grenzen komen naar verwachting ook andere grote Duitse autofabrikanten in de problemen. Tot nu toe zijn de Duitse autofabrieken nog in bedrijf

11:09 | Volkswagen legt productie stil in fabriek Slowakije

De Volkswagen Group stopt voorlopig met de productie in een fabriek in Bratislava in Slowakije. Het concern neemt deze beslissing nadat Slowakije de noodtoestand heeft afgekondigd vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dit meldt Automotive News Europe.

De Slowaakse premier Peter Pellegrini zei zondag dat er een mogelijk geval van corona was in de Volkswagen-fabriek. Volkswagen bevestigt noch ontkent dit. “We hoopten dat de situatie met betrekking tot het coronavirus in het weekend zou kalmeren, maar dat gebeurde niet”, aldus voorzitter Oliver Grunberg van de raad van bestuur van Volkswagen Slovakia

De fabriek in Bratislava bouwt de Porsche Cayenne, VW Touareg, Audi Q7, VW Up, Skoda Citigo en Seat Mii minicars, en de assen en vloerplatforms voor de Bentley Bentayga.

09:48 | FCA schort productie Europese fabrieken op

FCA stopt de productie in het merendeel van zijn Europese fabrieken tot 27 maart in verband met de coronacrisis. Dit meldt de autofabrikant vandaag. FCA gaat de productie voor Fiat en Maserati in de komende twee weken stoppen bij de Italiaanse fabrieken van Melfi, Pomigliano, Cassino, Mirafiori, Grugliasco en Modena. De fabrieken van FCA in het Servische Kragujevac en Tychy in Polen sluiten ook.

De autofabrikant geeft aan dat het door de tijdelijke opschorting van de werkzaamheden effectief kan kijken naar de marktvraag voor zijn producten. Het stopzetten van de fabrieken van FCA volgt op nieuws van Ferrari. Deze Italiaanse autofabrikant bracht zaterdag naar buiten dat het twee fabrieken tot 27 gesloten houdt maart vanwege een tekort aan onderdelen.

09:15 | Ford houdt Spaanse fabriek dicht

Vanwege het coronavirus heeft Ford een Spaanse fabriek in Valencia gesloten. De sluiting duurt een week en gaat vandaag in nadat drie werknemers positief zijn getest. Dit meldt Automotive News Europe. De fabriek, een van Ford’s grootste buiten de Verenigde Staten, heeft meer dan 7 duizend werknemers in dienst en produceert meer dan 400 duizend voertuigen per jaar, waaronder de Mondeo en Galaxy.

Lees hier al het corona-nieuws van de afgelopen week.

Corona in ’t buitenland #1: PSA sluit alle Europese fabrieken | ‘VW overweegt grootschalige productiestop’ | Automotive Online

Corona in ’t buitenland #1: PSA sluit alle Europese fabrieken | ‘VW overweegt grootschalige productiestop’

Coronavirus • Volg hier alle ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus in het buitenland. Grote autofabrikanten leggen inmiddels fabrieken stil om de uitbraak tegen te gaan.
Redactie Redactie
• Laatste update:
De Spaanse fabriek van Ford blijft een week dicht vanwege drie zieke werknemers. (Foto: Shutterstock)

De berichtgeving op deze pagina (van maandag 16 maart) is gestopt. Volg in ons nieuwe artikel de ontwikkelingen van vandaag

14.50 | PSA sluit alle fabrieken in Europa

De PSA Groep heeft besloten om stapsgewijs alle 15 fabrieken in Europa deze week te gaan sluiten. Vandaag worden de fabrieken in Mulhouse ((Frankrijk) en Madrid gesloten, morgen gevolgd door Poissy, Rennes, Sochaux (Frankrijk), Zaragoza (Spanje), Eisenach, Rüsselsheim (Duitsland), Ellesmere Port (Verenigd Koninkrijk) en Gliwice (Polen). De laatste dagen van deze week zullen ook Hordain (Frankrijk), Vigo (Spanje) en Mangualde (Portugal), Luton (VK) en Trnava (Slowakije) worden gesloten. De Raad van Bestuur van PSA, producent van Peugeot, Citroën en Opel, meldt in een persverklaring dat alle productielocaties in ieder geval tot 27 maart dicht blijven.

13:30 | Auto-expert Dudenhöffer verwacht grote verkoopdaling

De Duitse autoprofessor Ferdinand Dudenhöffer verwacht dat de Europese autoverkoop dit jaar met minstens anderhalf miljoen auto’s terugloopt. Hij ging al uit van een daling van een half miljoen en daar komt door de corona-uitbraak nog een daling van een miljoen auto’s bij. Dat melden Duitse media. Dudenhöffer gaat daarbij uit van een scenario waarbij geen fabrikanten failliet gaan en het virus na drie maanden voldoende onder controle is gebracht. Pas in 2030 zou de nieuwverkoop weer op het niveau van 2019 komen te liggen. ING Economisch Bureau meldde eerder ook voor Nederland een verdere daling van de autoverkoop te verwachten.

13:00 | ‘Volkswagen overweegt grote productiestop’

De Volkswagen Groep overweegt de belangrijkste Europese fabrieken tijdelijk stil te leggen. Er is sprake van een ernstige verstoring van de toeleveringsketen. Onder meer de fabriek bij het hoofdkantoor in Wolfsburg zal flink minder produceren. Dat meldt de Financial Times. Door het sluiten van de Duitse grenzen komen naar verwachting ook andere grote Duitse autofabrikanten in de problemen. Tot nu toe zijn de Duitse autofabrieken nog in bedrijf

11:09 | Volkswagen legt productie stil in fabriek Slowakije

De Volkswagen Group stopt voorlopig met de productie in een fabriek in Bratislava in Slowakije. Het concern neemt deze beslissing nadat Slowakije de noodtoestand heeft afgekondigd vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dit meldt Automotive News Europe.

De Slowaakse premier Peter Pellegrini zei zondag dat er een mogelijk geval van corona was in de Volkswagen-fabriek. Volkswagen bevestigt noch ontkent dit. “We hoopten dat de situatie met betrekking tot het coronavirus in het weekend zou kalmeren, maar dat gebeurde niet”, aldus voorzitter Oliver Grunberg van de raad van bestuur van Volkswagen Slovakia

De fabriek in Bratislava bouwt de Porsche Cayenne, VW Touareg, Audi Q7, VW Up, Skoda Citigo en Seat Mii minicars, en de assen en vloerplatforms voor de Bentley Bentayga.

09:48 | FCA schort productie Europese fabrieken op

FCA stopt de productie in het merendeel van zijn Europese fabrieken tot 27 maart in verband met de coronacrisis. Dit meldt de autofabrikant vandaag. FCA gaat de productie voor Fiat en Maserati in de komende twee weken stoppen bij de Italiaanse fabrieken van Melfi, Pomigliano, Cassino, Mirafiori, Grugliasco en Modena. De fabrieken van FCA in het Servische Kragujevac en Tychy in Polen sluiten ook.

De autofabrikant geeft aan dat het door de tijdelijke opschorting van de werkzaamheden effectief kan kijken naar de marktvraag voor zijn producten. Het stopzetten van de fabrieken van FCA volgt op nieuws van Ferrari. Deze Italiaanse autofabrikant bracht zaterdag naar buiten dat het twee fabrieken tot 27 gesloten houdt maart vanwege een tekort aan onderdelen.

09:15 | Ford houdt Spaanse fabriek dicht

Vanwege het coronavirus heeft Ford een Spaanse fabriek in Valencia gesloten. De sluiting duurt een week en gaat vandaag in nadat drie werknemers positief zijn getest. Dit meldt Automotive News Europe. De fabriek, een van Ford’s grootste buiten de Verenigde Staten, heeft meer dan 7 duizend werknemers in dienst en produceert meer dan 400 duizend voertuigen per jaar, waaronder de Mondeo en Galaxy.

Lees hier al het corona-nieuws van de afgelopen week.