Halfjaarcijfers autofabrikanten: Daimler duikt diep in het rood, winststijging bij PSA

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
De wereldwijde verkoop van auto's nam dit jaar licht af. (Foto: Shutterstockl)

Fabrikant Daimler heeft in het tweede kwartaal een verlies geleden van 1,8 miljard euro. Vorig jaar realiseerde de fabrikant nog een winst van 1,2 miljard euro. Het verlies komt onder andere door 4 miljard aan eenmalige kosten, zoals reserveringen voor boetes die voort kunnen komen uit de verschillende rechtszaken waarin het bedrijf verwikkeld is, en het vervangen van Takata-airbags, een operatie die anderhalf miljard euro heeft gekost. Dat meldt de fabrikant vandaag. Daimler zag de omzet toenemen tot 42,7 miljard (+5%) ondanks dat het 3 procent minder voertuigen verkocht. 

Over het eerste halfjaar bedroeg de winst 907 miljoen euro, 78% minder dan in 2018.

Er werden door de fabrikant al meerdere winstwaarschuwingen gegeven dit jaar. Niet alleen is het verwikkeld in enkele rechtszaken, ook de verslechterende economische omstandigheden en handelsconflicten drukken de resultaten. Het bedrijf kondigt opnieuw een kostenreductie aan. Alle activiteiten worden tegen het licht gehouden, aldus de dit jaar aangestelde topman Ola Kallenius. “We intensiveren de verbeterprogramma’s en kijken opnieuw naar ons productportfolio. Zo willen we op lange termijn ons succes verzekeren.”    

PSA

PSA Group zag zijn winst in H1 met ruim 20 procent stijgen naar 1,82 miljard euro. De omzet kwam uit op 38,3 miljard euro (-0,7%). Het bedrijf denkt dat de omzet over heel 2019 iets lager gaat zijn dan in 2018. Maar kostenbesparingsplan Push the Pass wierp volgens ceo Carlos Tavares zijn vruchten af. Onder dit plan viel ook de integratie van Opel in PSA. Ook verkocht de fabrikant meer margerijke modellen. “We zijn klaar voor de elektrificatie van ons park en zijn goed gepositioneerd om ook de andere technologische uitdagingen aan te gaan.”

Gister meldde Hyundai/Kia al een dalende verkoop, maar een stijgende winst door de stijgende verkoop van suv’s.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

Halfjaarcijfers autofabrikanten: Daimler duikt diep in het rood, winststijging bij PSA | Automotive Online

Halfjaarcijfers autofabrikanten: Daimler duikt diep in het rood, winststijging bij PSA

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
De wereldwijde verkoop van auto's nam dit jaar licht af. (Foto: Shutterstockl)

Fabrikant Daimler heeft in het tweede kwartaal een verlies geleden van 1,8 miljard euro. Vorig jaar realiseerde de fabrikant nog een winst van 1,2 miljard euro. Het verlies komt onder andere door 4 miljard aan eenmalige kosten, zoals reserveringen voor boetes die voort kunnen komen uit de verschillende rechtszaken waarin het bedrijf verwikkeld is, en het vervangen van Takata-airbags, een operatie die anderhalf miljard euro heeft gekost. Dat meldt de fabrikant vandaag. Daimler zag de omzet toenemen tot 42,7 miljard (+5%) ondanks dat het 3 procent minder voertuigen verkocht. 

Over het eerste halfjaar bedroeg de winst 907 miljoen euro, 78% minder dan in 2018.

Er werden door de fabrikant al meerdere winstwaarschuwingen gegeven dit jaar. Niet alleen is het verwikkeld in enkele rechtszaken, ook de verslechterende economische omstandigheden en handelsconflicten drukken de resultaten. Het bedrijf kondigt opnieuw een kostenreductie aan. Alle activiteiten worden tegen het licht gehouden, aldus de dit jaar aangestelde topman Ola Kallenius. “We intensiveren de verbeterprogramma’s en kijken opnieuw naar ons productportfolio. Zo willen we op lange termijn ons succes verzekeren.”    

PSA

PSA Group zag zijn winst in H1 met ruim 20 procent stijgen naar 1,82 miljard euro. De omzet kwam uit op 38,3 miljard euro (-0,7%). Het bedrijf denkt dat de omzet over heel 2019 iets lager gaat zijn dan in 2018. Maar kostenbesparingsplan Push the Pass wierp volgens ceo Carlos Tavares zijn vruchten af. Onder dit plan viel ook de integratie van Opel in PSA. Ook verkocht de fabrikant meer margerijke modellen. “We zijn klaar voor de elektrificatie van ons park en zijn goed gepositioneerd om ook de andere technologische uitdagingen aan te gaan.”

Gister meldde Hyundai/Kia al een dalende verkoop, maar een stijgende winst door de stijgende verkoop van suv’s.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.