Europees Hof zet streep door Duits tolplan

Foppe Lycklama à Nijeholt Foppe Lycklama à Nijeholt
• Laatste update:
Het Europees Hof van Justitie zet een streep door de Duitse tolplannen. (Shutterstock)

Nederland en Oostenrijk hebben een rechtszaak tegen Duitsland gewonnen om het Duitse tolplan voor federale wegen. Het Europees Hof van Justitie vindt de plannen voor een tolvignet voor personenauto’s discriminerend jegens buitenlandse chauffeurs en een belemmering voor het vrije verkeer in Europa. Dit meldt het Europese instituut.

Nederland sloot zich in 2017 aan bij de rechtszaak die Oostenrijk had aangespannen tegen het Duitse plan. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur stelde toen dat de plannen discriminerend zijn voor niet-Duitse automobilisten. De Duitsers zelf zouden de tol volledig vergoed krijgen. Het Europese Hof geeft Nederland en Oostenrijk nu gelijk. Volgens het Hof is “de combinatie van de infrastructuurheffing en de vrijstelling van motorvoertuigenbelasting die de houders van in Duitsland geregistreerde voertuigen genieten, een onrechtstreekse discriminatie op grond van nationaliteit en in strijd is met de beginselen van het vrije goederenverkeer en het vrij verrichten van diensten.” De economische last van de heffing zou volgens het Hof dus alleen op de schouders van niet-Duitsers komen te rusten, en dat is ook in strijd met de Europese regels.

Eerder stelde advocaat-generaal Nils Wahl van het Europees Hof van Justitie nog dat de tolweg niet discriminerend is. Het Hof heeft het advies van Wahl dus niet opgevolgd. Duitsland werkt al sinds 2015 aan een tolplan voor de snelwegen.

Binnen de EU zijn er ook allerlei verschillende richtlijnen met betrekking tot milieuzones.

Hier kunt de uitspraak teruglezen.

Geplaatst in rubriek:
Foppe Lycklama à Nijeholt
Foppe Lycklama à Nijeholt

Foppe (’81) is dit jaar (2019) begonnen bij Automotive. Hij houdt zich als redacteur onder andere bezig met telematica en bedrijfseconomische dossiers die aansluiten op de auto- en mobiliteitsbranche. Ook volgt hij politieke ontwikkelingen (hij is politicoloog) op de voet.