Rechter: exploitatievergunning voor autobedrijven in Nuenen houdt geen stand

Rechtspraak • Nuenen voerde de exploitatievergunning voor autobedrijven in om criminaliteit tegen te gaan.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

De exploitatievergunning, die de gemeente Nuenen sinds 2020 eist van autobedrijven op industrieterrein Eeneind, is een te zwaar middel om de criminaliteit te bestrijden. Dat oordeelt de rechterbank in Den Bosch. Die vindt het niet nodig dat álle bedrijven kosten maken, terwijl er niet is aangetoond dat ze allemaal crimineel zijn, blijkt uit de uitspraak.

Ondermijning

Nuenen voerde de plicht voor een exploitatievergunning in omdat op het bedrijventerrein veel ondermijning plaats zou vinden. Er waren op dat moment circa 80 autobedrijven gevestigd die deels werden verdacht van crimineel gedrag of ondersteuning daarvan. De exploitatievergunning wordt enkel verstrekt als bedrijven een Bibob-toets ondergaan, en dat kost ze 1.800 euro. Bij die toets wordt de volledige administratie doorgelicht op mogelijke banden met de georganiseerde misdaad.

Eindhovens Dagblad meldt dat na invoering van de toets 25 bedrijven van Eeneind verdwenen. Die wilden zich niet onderwerpen aan de toets of vonden het te duur.

Niet acceptabel

Een op Eeneind gevestigde ondernemer met een autobekledingbedrijf vond het niet acceptabel dat hij een exploitatievergunning moest aanvragen, terwijl hij niet werd verdacht van criminele zaken. Hij stapte naar de rechter. Die oordeelt nu dat de gemeente Nuenen te weinig feitelijke bewijzen heeft aangevoerd om dit specifieke bedrijf te verplichten tot een exploitatievergunning en vergaande blik in de administratie.

De rechter wacht nog op extra informatie van de gemeente voor een definitieve uitspraak volgt. De kans is groot dat de circa dertig bedrijven op Eeneind die de toets al hebben laten uitvoeren, hun geld terugkrijgen.

Autoverhuurders

Het vragen van een exploitatievergunning aan autobedrijven is omstreden. De gemeente Tilburg heeft enkele jaren geleden geprobeerd een exploitatievergunning te eisen van autoverhuurders, ook wegens vermeende misstanden. Na fel verzet van autoverhuurder KAV liep ook dat beleidsvoornemen spaak, de gemeente werd teruggefloten door de Raad van State.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

Rechter: exploitatievergunning voor autobedrijven in Nuenen houdt geen stand | Automotive Online

Rechter: exploitatievergunning voor autobedrijven in Nuenen houdt geen stand

Rechtspraak • Nuenen voerde de exploitatievergunning voor autobedrijven in om criminaliteit tegen te gaan.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

De exploitatievergunning, die de gemeente Nuenen sinds 2020 eist van autobedrijven op industrieterrein Eeneind, is een te zwaar middel om de criminaliteit te bestrijden. Dat oordeelt de rechterbank in Den Bosch. Die vindt het niet nodig dat álle bedrijven kosten maken, terwijl er niet is aangetoond dat ze allemaal crimineel zijn, blijkt uit de uitspraak.

Ondermijning

Nuenen voerde de plicht voor een exploitatievergunning in omdat op het bedrijventerrein veel ondermijning plaats zou vinden. Er waren op dat moment circa 80 autobedrijven gevestigd die deels werden verdacht van crimineel gedrag of ondersteuning daarvan. De exploitatievergunning wordt enkel verstrekt als bedrijven een Bibob-toets ondergaan, en dat kost ze 1.800 euro. Bij die toets wordt de volledige administratie doorgelicht op mogelijke banden met de georganiseerde misdaad.

Eindhovens Dagblad meldt dat na invoering van de toets 25 bedrijven van Eeneind verdwenen. Die wilden zich niet onderwerpen aan de toets of vonden het te duur.

Niet acceptabel

Een op Eeneind gevestigde ondernemer met een autobekledingbedrijf vond het niet acceptabel dat hij een exploitatievergunning moest aanvragen, terwijl hij niet werd verdacht van criminele zaken. Hij stapte naar de rechter. Die oordeelt nu dat de gemeente Nuenen te weinig feitelijke bewijzen heeft aangevoerd om dit specifieke bedrijf te verplichten tot een exploitatievergunning en vergaande blik in de administratie.

De rechter wacht nog op extra informatie van de gemeente voor een definitieve uitspraak volgt. De kans is groot dat de circa dertig bedrijven op Eeneind die de toets al hebben laten uitvoeren, hun geld terugkrijgen.

Autoverhuurders

Het vragen van een exploitatievergunning aan autobedrijven is omstreden. De gemeente Tilburg heeft enkele jaren geleden geprobeerd een exploitatievergunning te eisen van autoverhuurders, ook wegens vermeende misstanden. Na fel verzet van autoverhuurder KAV liep ook dat beleidsvoornemen spaak, de gemeente werd teruggefloten door de Raad van State.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.