‘Energiecommissie Brits parlement adviseert eerdere ban op brandstofauto’s’

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
De Britse energiecommissie wil een eerdere ban op de brandstofmotor. (Foto: Shutterstock)

De Business Energy and Industrial Strategy Committee in het Britse parlement adviseert de overheid om vanaf 2032 de verkoop van benzine en dieselauto’s te verbieden. Dat meldt Bloomberg vandaag op basis van het rapport van de commissie.

Er werd al eerder gesproken over een ban op diesel en benzine, maar die zou pas in 2040 ingaan. “Als we niet eerder tot deze maatregel overgaan, halen we de doelstelling niet om de luchtvervuiling in 2050 met twee derde terug te brengen”, zo tekent Bloomberg op uit het rapport.Groot-Brittanië zag de verkoop van EV’s over de eerste twee kwartalen van dit jaar dalen.

Met de aanbeveling wil de commissie extra druk uitoefenen op de regering van Theresa May om de luchtvervuiling aan te pakken. “De overheid wil een wereldspeler worden op het gebied van elektrische mobiliteit en daarvoor zijn hardere maatregelen nodig”, aldus de commissie. “De daden van de overheid stroken niet met de ambitie.” Ook in andere landen en in Europees verband wordt geprobeerd om de transitie naar elektrische mobiliteit te versnellen. Dit in weerwil van de autofabrikanten, die fors banenverlies vrezen.

In het rapport doet de Britse energiecommissie aanbevelingen om de investeringen in onder andere de infrastructuur te verhogen en de angst voor EV-rijden bij consumenten aan te pakken. Het VK is een van de koplopers als het gaat om publieke laadpalen, maar blijft nog ver achter bij Nederland.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.