Uber verzweeg hack van 57 miljoen adressen

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Uber hield het datalek geheim, tegen alle regels in (Foto: Shutterstock)

Dit wordt bevestigd door Uber.

Het bedrijf heeft de inbraak eergisteren pas gemeld. Het ging om namen, e-mailadressen en telefoonnummers van 57 miljoen klanten en chauffeurs. Er is ook toegang geweest tot 600 duizend nummers van Amerikaanse rijbewijzen. Volgens Uber zijn er geen creditcardgegevens, gegevens over reizen of gegevens over sociale zekerheid gezien of gestolen.

Ontslagen

Chief security officer Joe Sullivan en zijn tweede man Craig Clark zijn inmiddels ontslagen, melden Amerikaanse media. De komende dagen gaat Uber de 57 miljoen mensen inlichten. De toezichthouders in alle landen waar Uber actief is zijn dinsdag geïnformeerd.

De hack is een nieuwe pijnlijke kwestie voor Uber. Het bedrijf kreeg de afgelopen jaren veel kritiek wegens een vrouwonvriendelijke opstelling en bedrijfsspionage. Vanwege die kwesties moest Uber-oprichter Travis Kalanick in juni het bedrijf verlaten.

Kalanicks opvolger, Dara Khosrowshahi, wil schoon schip maken bij het bedrijf. Mede daarom wordt het datalek nu toch naar buiten gebracht. Khosrowshahi belooft in een verklaring dat Uber zal leren van zijn fouten. “We veranderen de manier waarop we zaken doen, stellen integriteit centraal bij elke beslissing en werken er hard aan om het vertrouwen van onze klanten te winnen.”

Volgens Amerikaanse media is de openbaar aanklager in New York een onderzoek naar het incident begonnen.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.