Wereld van de Jong | Weg nekklem

Column • Na jaren van intensief lobbyen door diverse brancheverenigingen, waaronder de Bovag, werd de Franchiswet op 16 juni door de Tweede Kamer unaniem aangenomen. In Bunnik ging de kurk van de fles, op het Europaplein in Amsterdam bleef het stil. Waar was de RAI Vereniging, toen de Bovag de deur plat liep bij de politiek en op de ministeries?
Arjen de Jong Arjen de Jong
• Laatste update:

Deze wet wordt officieel per januari 2021 van kracht, mits de Eerste Kamer op korte termijn ook groen licht geeft. Deze wet gaat binnen afzienbare tijd tot stevige botsingen leiden tussen importeurs en dealerverenigingen. De draagkracht van deze franchisewet zal mentaal en juridisch een zware dobber worden voor een aantal feodaal ingerichte franchisegevers. Jarenlang waren importeurs heer en meester in de zakelijke relatie met hun dealers. Zij dicteerden de targets en dwongen investeringen af, zonder rekening te houden met rendement, realiteit en continuïteit.

Natuurlijk zijn er ook positieve voorbeelden van importeurs die het principe huldigen van “It takes two to tango”. Dit is logischerwijs de top 10 in het Bovag-onderzoek naar de relatie tussen dealers en importeurs (RODI). Deze importeurs boeken goede rendementen, hanteren realistische doelstellingen, kennen een hoge klanttevredenheid en wederzijdse loyaliteit.

Op het Europaplein in Amsterdam bleef het stil

Het werd tijd dat deze wet er kwam. Want er zijn dealerorganisaties die zich afvragen of hun mening er wel toe doet. Weet mijn importeur wel wat retail is, want in zijn eigen dealerbedrijven wordt consequent verlies gemaakt? Kan de importeur wel vanuit klant en dealer denken? Zijn alleen de eigen winst- en volumedoelstellingen belangrijk? Wat is de rol van de dealer over 5 jaar?

Een paar zaken zijn vanaf 1 januari 2021 zeker: deze wet maakt een einde aan het feodale systeem van ‘slikken of stikken’. Er komt overleg en consensus tussen importeurs en dealers. Dealercontracten die in con­flict zijn met de franchisewet, gaan op de helling. Alle dealerbedrijven worden vanaf 2021 meer waard. Een oproep uit het hart voor de importeurs: zoek de dialoog. Wees duidelijk en eerlijk over het toekomstperspectief van uw retailpartner. Leg niet langer een nekklem om uw dealer, samen staat u sterker.

Wereld van de Jong | Weg nekklem | Automotive Online

Wereld van de Jong | Weg nekklem

Column • Na jaren van intensief lobbyen door diverse brancheverenigingen, waaronder de Bovag, werd de Franchiswet op 16 juni door de Tweede Kamer unaniem aangenomen. In Bunnik ging de kurk van de fles, op het Europaplein in Amsterdam bleef het stil. Waar was de RAI Vereniging, toen de Bovag de deur plat liep bij de politiek en op de ministeries?
Arjen de Jong Arjen de Jong
• Laatste update:

Deze wet wordt officieel per januari 2021 van kracht, mits de Eerste Kamer op korte termijn ook groen licht geeft. Deze wet gaat binnen afzienbare tijd tot stevige botsingen leiden tussen importeurs en dealerverenigingen. De draagkracht van deze franchisewet zal mentaal en juridisch een zware dobber worden voor een aantal feodaal ingerichte franchisegevers. Jarenlang waren importeurs heer en meester in de zakelijke relatie met hun dealers. Zij dicteerden de targets en dwongen investeringen af, zonder rekening te houden met rendement, realiteit en continuïteit.

Natuurlijk zijn er ook positieve voorbeelden van importeurs die het principe huldigen van “It takes two to tango”. Dit is logischerwijs de top 10 in het Bovag-onderzoek naar de relatie tussen dealers en importeurs (RODI). Deze importeurs boeken goede rendementen, hanteren realistische doelstellingen, kennen een hoge klanttevredenheid en wederzijdse loyaliteit.

Op het Europaplein in Amsterdam bleef het stil

Het werd tijd dat deze wet er kwam. Want er zijn dealerorganisaties die zich afvragen of hun mening er wel toe doet. Weet mijn importeur wel wat retail is, want in zijn eigen dealerbedrijven wordt consequent verlies gemaakt? Kan de importeur wel vanuit klant en dealer denken? Zijn alleen de eigen winst- en volumedoelstellingen belangrijk? Wat is de rol van de dealer over 5 jaar?

Een paar zaken zijn vanaf 1 januari 2021 zeker: deze wet maakt een einde aan het feodale systeem van ‘slikken of stikken’. Er komt overleg en consensus tussen importeurs en dealers. Dealercontracten die in con­flict zijn met de franchisewet, gaan op de helling. Alle dealerbedrijven worden vanaf 2021 meer waard. Een oproep uit het hart voor de importeurs: zoek de dialoog. Wees duidelijk en eerlijk over het toekomstperspectief van uw retailpartner. Leg niet langer een nekklem om uw dealer, samen staat u sterker.