Redactioneel | Kritisch

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Luberto van Buiten, luberto@mobilitymedia.nl

Automotive is een kwart eeuw oud. Het team is in de loop der jaren uiteraard een paar maal van samenstelling gewijzigd, maar het dna bleef onveranderd: scherp, kritisch, onafhankelijk en betrouwbaar. Dat zijn niet onze woorden, maar die van relaties en lezers, en daar zijn we trots op. U leest in deze jubileumspecial citaten van enkele van deze relaties terug.

Het maakt me vooral trots omdat de journalistiek, althans in mijn ogen, in algemene zin toch aan devaluatie onderhevig is. Men neemt het niet altijd meer zo nauw met het checken van bronnen en het duiden van nieuws. Steeds vaker blijft bronvermelding zelfs achterwege, terwijl die juist de waarde van een bericht mede bepaalt. Social media hebben in de afgelopen tien jaar een nieuwe dimensie toegevoegd aan de informatievoorziening: die maakt de functie van de nieuwsselectie alleen maar groter.

Natuurlijk hebben we in de afgelopen jaren de plank wel eens misgeslagen

Automotive bestaat 25 jaar bij de gratie van het checken, het nabellen van nieuws. Het ons in de markt begeven. Dat is het mooie van de vakbladjournalistiek: dat je direct in contact bent met je lezers. Juist dat hebben we door corona zo gemist: het op een informele manier netwerken, bijpraten, interesse tonen. Die gesprekken leveren veel informatie op, maar bovenal zorgen ze voor verbinding en bereikbaarheid.

Het houdt ons én de branche scherp om juist die zaken aan het licht te brengen waarover geen persberichten worden verstuurd. En dat, als we de plank misslaan, u ons weet te vinden, weet wie we zijn. Natuurlijk hebben we in de afgelopen jaren de plank wel eens misgeslagen. Dan kregen we vrijwel per ommegaande een mail of app: ‘zeg, wat zijn jullie daar aan het doen?!’. En dan pasten we de onjuistheden beschaamd aan. Gelukkig gebeurt dat zelden, en dat is mede omdat u ons net zo kritisch volgt als wij u. Zullen we dat de komende 25 jaar blijven doen?

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

Redactioneel | Kritisch | Automotive Online

Redactioneel | Kritisch

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Luberto van Buiten, luberto@mobilitymedia.nl

Automotive is een kwart eeuw oud. Het team is in de loop der jaren uiteraard een paar maal van samenstelling gewijzigd, maar het dna bleef onveranderd: scherp, kritisch, onafhankelijk en betrouwbaar. Dat zijn niet onze woorden, maar die van relaties en lezers, en daar zijn we trots op. U leest in deze jubileumspecial citaten van enkele van deze relaties terug.

Het maakt me vooral trots omdat de journalistiek, althans in mijn ogen, in algemene zin toch aan devaluatie onderhevig is. Men neemt het niet altijd meer zo nauw met het checken van bronnen en het duiden van nieuws. Steeds vaker blijft bronvermelding zelfs achterwege, terwijl die juist de waarde van een bericht mede bepaalt. Social media hebben in de afgelopen tien jaar een nieuwe dimensie toegevoegd aan de informatievoorziening: die maakt de functie van de nieuwsselectie alleen maar groter.

Natuurlijk hebben we in de afgelopen jaren de plank wel eens misgeslagen

Automotive bestaat 25 jaar bij de gratie van het checken, het nabellen van nieuws. Het ons in de markt begeven. Dat is het mooie van de vakbladjournalistiek: dat je direct in contact bent met je lezers. Juist dat hebben we door corona zo gemist: het op een informele manier netwerken, bijpraten, interesse tonen. Die gesprekken leveren veel informatie op, maar bovenal zorgen ze voor verbinding en bereikbaarheid.

Het houdt ons én de branche scherp om juist die zaken aan het licht te brengen waarover geen persberichten worden verstuurd. En dat, als we de plank misslaan, u ons weet te vinden, weet wie we zijn. Natuurlijk hebben we in de afgelopen jaren de plank wel eens misgeslagen. Dan kregen we vrijwel per ommegaande een mail of app: ‘zeg, wat zijn jullie daar aan het doen?!’. En dan pasten we de onjuistheden beschaamd aan. Gelukkig gebeurt dat zelden, en dat is mede omdat u ons net zo kritisch volgt als wij u. Zullen we dat de komende 25 jaar blijven doen?

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.