Snapshots | Hoogtepunten uit het nieuws

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Henk van der Kwast kwam op het Nationaal Automotive Congres nog aanrijden in een scootmobiel. (Foto: Marcel Cazemier)

Onderhoud / Universeel winnaar op apk-markt

Er werden in de eerste helft van 2019 0,7 procent meer apk’s uitgevoerd dan in de eerste helft van 2018. Dat blijkt uit cijfers van VWE Automotive. In totaal werden er 3,37 miljoen auto’s onderworpen aan een keuring. Deze kwamen vooral terecht bij universele garages. Deze groei ging ten koste van zowel dealers als fitters. In het eerste kwartaal was hetzelfde beeld zichtbaar. Daarbij moet opgemerkt worden dat het aantal dealerbedrijven krimpt. Ook bij de bedrijfswagens waren er meer apkkeuringen. Zowel dealers, fitters als universelen noteerden groei. In de afgelopen jaren nam de bedrijfswagenverkoop ieder jaar toe en het grootste deel van deze bestellers moet nu gekeurd worden.

Failliet / Van den Born

Drie vestigingen van Kia- en Nissandealerholding Leendert van den Born zijn failliet verklaard. De Bredase-hoofdvestiging van het bedrijf maakt geen onderdeel uit van het faillissement. Bij de gefailleerde bedrijven werken in totaal 37 mensen. De Kia-vestiging in Tilburg en Waalwijk zijn vervolgens doorgestart door de Content Autogroep van Herman Driessen. Eerder dit jaar kocht Auto Sturm de Nissan-dealervestiging van Leendert van den Born in Roosendaal.

Ook een andere Waalwijkse dealer, De Graaff Autobedrijven, werd in augustus failliet verklaard. De Graaff was Suzuki- en Opel-dealer (als agent van OPC Opel) en was lid van garageformule James. In het verleden had De Graaff ook vestigingen in Tilburg en Vught, maar die werden eerder al gesloten.

Dealers / Zure Mango 

Henk van der Kwast, bestuursvoorzitter van de Stern Groep, kwam tijdens zijn presentatie op het Nationaal Automotive Congres in 2016 nog op een scootmobiel het podium op, als metafoor voor de mobiliteitsstrategie van het bedrijf: mobiliteit in alle leeftijdsfasen. Maar inmiddels staat de scootmobieldivisie, Mango, in de etalage. Er zou een gegadigde zijn, wat wellicht betekent dat dit jaar na de verkoop van de leasedivisie ook een tweede divisie bij de dealerholding verdwijnt. De verkoop van de leasetak aan ALD leverde het bedrijf over het eerste halfjaar van 2019 wel een recordwinst op, van 27 miljoen euro. De nettowinst (resultaat na belastingen) van de voort te zetten activiteiten kwam uit op 1,1 miljoen, tegenover 2,1 miljoen in het eerste halfjaar van 2018.

Aftersales

Stern concentreert zich duidelijk op de auto-activiteiten, van levering tot en met aftersales. Bij de verkoop aan ALD Automotive is een overeenkomst bedongen voor het servicesen van de leaseauto’s, en het bedrijf verwacht daar met de divisie Car Services de vruchten van te plukken. In deze divisie vallen onder andere de schadeactiviteiten van Stern Point, waarvan een aantal vestigingen zijn samengevoegd. Het doel is om tot een landelijk dekkend netwerk van grotere vestigingen te komen. In Amsterdam betekent dit in ieder geval dat de activiteiten worden ondergebracht in een nieuw onderkomen in West, dat naar verwachting begin 2020 gereed is. Verder bekijkt het bedrijf ook zijn dealeractiviteiten. Die worden ondergebracht onder één merk, Stern, en in de afgelopen periode zijn enkele vestigingen gesloten (Vireo) dan wel verkocht (Arend Auto Amsterdam). Op deze manier moet de dalende autoverkoop worden opgevangen. De grotere nadruk op aftersales lijkt zich al wel uit te betalen in een hogere brutomarge, die ging van 17,2 naar 18,1 procent.

Mobiliteit / treinhandel

trein fotonsDe Nederlandse Spoorwegen laten de verplichte kaartprijs los. Dat betekent dat aanbieders van mobiliteitskaarten, leasemaatschappijen en ook retailers, treinkaartjes mogen verkopen tegen een zelf vastgestelde prijs. Uiteraard wel op basis van een samenwerking met de NS, en onder de voorwaarden van het treinverkeer. In de zakelijke markt zou deze stap kunnen betekenen dat leaserijders tegen een gereduceerd tarief ook gebruik kunnen maken van de trein. Ook verwacht de NS dat de optie wordt geboden in combinatie met een deelautoconcept. “Als een tankpas toegang geeft tot de trein, deel­fiets en deelauto, wordt een tweede auto voor sommige gezinnen wellicht overbodig. Dat bespaart hen geld en is goed voor het milieu”, hoopt Tjalling Smit, lid Raad van Bestuur NS. (Foto: NS)

Overname / Bandimex koopt PJ

twee banden shutterstockZe werkten al enige tijd samen, Bandimex en PJ, twee bandenservicebedrijven in de regio Rotterdam. Vanaf 1 januari 2020 is Bandimex ook de eigenaar van PJ Bandenservice. Bij Bandimex werken 16 mensen en bij PJ Bandenservice telt 6 medewerkers. Medio volgend jaar wordt gestart met de verbouwing en uitbreiding van het pand van PJ Bandenservice, waar beide in de loop van 2021 worden samengevoegd. “Wij zijn op onze oude locatie echt uit ons jasje gegroeid”, aldus Pieter Willem Hoogstad, eigenaar Bandimex. “Ik wil graag doorgroeien met mijn bedrijf en deze overname geeft ons de kans dit te realiseren.” (Foto: Shutterstock)

Ondernemen / Broos vertrouwen

Het vertrouwen van ondernemers in de autohandel- en reparatiebranche is voor het derde opeenvolgende kwartaal negatief, blijkt uit een conjunctuurpeiling van het CBS. Aan het begin van het derde kwartaal stond dit vertrouwen in de economie op -12,7 procent. Dat is een verdere verslechtering ten opzichte van Q2 (-5,3%). Het tekort aan personeel blijft de belangrijkste reden hiervoor. Het gemiddelde ondernemersvertrouwen komt aan het begin van het derde kwartaal uit op 10,6. Dat is nog wel ruimschoots boven het gemiddelde sinds de start van de meting in 2008 (2,0). Wellicht zien de auto-ondernemers ook de donkere wolken al aankomen die via onder andere Duitsland komen aanwaaien.

Vreemd / Veiling naziauto mist in

porsche veiling gettyimagesIs hij nou 70 of 17 miljoen waard? De veiling van een door Ferdinand Porsche zelf gebouwde auto via veilinghuis Sotheby’s liep begin deze maand in de soep: Hoewel de startprijs van de veiling, 30 miljoen dollar, volgens kenners al te hoog was, kwam er volgens de veilingmeester een bod van 70 miljoen euro op de auto. Dit bleek echter geen seventy maar seventeen te zijn, waarna de borden in allerijl werden aangepast.

Het leed was echter al geschied: de corrupte veiling werd afgebroken. De auto, door Porsche gebouwd voor een race tussen Berlijn en Rome als gebaar naar de goede verstandhouding tussen beide fascistische regimes, bestaat technisch gezien voornamelijk uit Volkswagenonderdelen, zo meldt The Guardian. (Foto: Getty Images)

Zuinig aan

Ford, Honda, BMW en Volkswagen hebben in een overeenkomst met Californië toegezegd dat hun nieuwe auto’s zullen voldoen aan de relatief strenge normen die de Amerikaanse staat oplegt. Hiermee haalt Ford zich de woede van de Amerikaanse president Donald Trump op de hals. Hij wil de door zijn voorganger Barack Obama vastgestelde verbruiksnormen juist versoepelen. Californië volgt nu echter de Obama-norm.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

Snapshots | Hoogtepunten uit het nieuws | Automotive Online

Snapshots | Hoogtepunten uit het nieuws

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Henk van der Kwast kwam op het Nationaal Automotive Congres nog aanrijden in een scootmobiel. (Foto: Marcel Cazemier)

Onderhoud / Universeel winnaar op apk-markt

Er werden in de eerste helft van 2019 0,7 procent meer apk’s uitgevoerd dan in de eerste helft van 2018. Dat blijkt uit cijfers van VWE Automotive. In totaal werden er 3,37 miljoen auto’s onderworpen aan een keuring. Deze kwamen vooral terecht bij universele garages. Deze groei ging ten koste van zowel dealers als fitters. In het eerste kwartaal was hetzelfde beeld zichtbaar. Daarbij moet opgemerkt worden dat het aantal dealerbedrijven krimpt. Ook bij de bedrijfswagens waren er meer apkkeuringen. Zowel dealers, fitters als universelen noteerden groei. In de afgelopen jaren nam de bedrijfswagenverkoop ieder jaar toe en het grootste deel van deze bestellers moet nu gekeurd worden.

Failliet / Van den Born

Drie vestigingen van Kia- en Nissandealerholding Leendert van den Born zijn failliet verklaard. De Bredase-hoofdvestiging van het bedrijf maakt geen onderdeel uit van het faillissement. Bij de gefailleerde bedrijven werken in totaal 37 mensen. De Kia-vestiging in Tilburg en Waalwijk zijn vervolgens doorgestart door de Content Autogroep van Herman Driessen. Eerder dit jaar kocht Auto Sturm de Nissan-dealervestiging van Leendert van den Born in Roosendaal.

Ook een andere Waalwijkse dealer, De Graaff Autobedrijven, werd in augustus failliet verklaard. De Graaff was Suzuki- en Opel-dealer (als agent van OPC Opel) en was lid van garageformule James. In het verleden had De Graaff ook vestigingen in Tilburg en Vught, maar die werden eerder al gesloten.

Dealers / Zure Mango 

Henk van der Kwast, bestuursvoorzitter van de Stern Groep, kwam tijdens zijn presentatie op het Nationaal Automotive Congres in 2016 nog op een scootmobiel het podium op, als metafoor voor de mobiliteitsstrategie van het bedrijf: mobiliteit in alle leeftijdsfasen. Maar inmiddels staat de scootmobieldivisie, Mango, in de etalage. Er zou een gegadigde zijn, wat wellicht betekent dat dit jaar na de verkoop van de leasedivisie ook een tweede divisie bij de dealerholding verdwijnt. De verkoop van de leasetak aan ALD leverde het bedrijf over het eerste halfjaar van 2019 wel een recordwinst op, van 27 miljoen euro. De nettowinst (resultaat na belastingen) van de voort te zetten activiteiten kwam uit op 1,1 miljoen, tegenover 2,1 miljoen in het eerste halfjaar van 2018.

Aftersales

Stern concentreert zich duidelijk op de auto-activiteiten, van levering tot en met aftersales. Bij de verkoop aan ALD Automotive is een overeenkomst bedongen voor het servicesen van de leaseauto’s, en het bedrijf verwacht daar met de divisie Car Services de vruchten van te plukken. In deze divisie vallen onder andere de schadeactiviteiten van Stern Point, waarvan een aantal vestigingen zijn samengevoegd. Het doel is om tot een landelijk dekkend netwerk van grotere vestigingen te komen. In Amsterdam betekent dit in ieder geval dat de activiteiten worden ondergebracht in een nieuw onderkomen in West, dat naar verwachting begin 2020 gereed is. Verder bekijkt het bedrijf ook zijn dealeractiviteiten. Die worden ondergebracht onder één merk, Stern, en in de afgelopen periode zijn enkele vestigingen gesloten (Vireo) dan wel verkocht (Arend Auto Amsterdam). Op deze manier moet de dalende autoverkoop worden opgevangen. De grotere nadruk op aftersales lijkt zich al wel uit te betalen in een hogere brutomarge, die ging van 17,2 naar 18,1 procent.

Mobiliteit / treinhandel

trein fotonsDe Nederlandse Spoorwegen laten de verplichte kaartprijs los. Dat betekent dat aanbieders van mobiliteitskaarten, leasemaatschappijen en ook retailers, treinkaartjes mogen verkopen tegen een zelf vastgestelde prijs. Uiteraard wel op basis van een samenwerking met de NS, en onder de voorwaarden van het treinverkeer. In de zakelijke markt zou deze stap kunnen betekenen dat leaserijders tegen een gereduceerd tarief ook gebruik kunnen maken van de trein. Ook verwacht de NS dat de optie wordt geboden in combinatie met een deelautoconcept. “Als een tankpas toegang geeft tot de trein, deel­fiets en deelauto, wordt een tweede auto voor sommige gezinnen wellicht overbodig. Dat bespaart hen geld en is goed voor het milieu”, hoopt Tjalling Smit, lid Raad van Bestuur NS. (Foto: NS)

Overname / Bandimex koopt PJ

twee banden shutterstockZe werkten al enige tijd samen, Bandimex en PJ, twee bandenservicebedrijven in de regio Rotterdam. Vanaf 1 januari 2020 is Bandimex ook de eigenaar van PJ Bandenservice. Bij Bandimex werken 16 mensen en bij PJ Bandenservice telt 6 medewerkers. Medio volgend jaar wordt gestart met de verbouwing en uitbreiding van het pand van PJ Bandenservice, waar beide in de loop van 2021 worden samengevoegd. “Wij zijn op onze oude locatie echt uit ons jasje gegroeid”, aldus Pieter Willem Hoogstad, eigenaar Bandimex. “Ik wil graag doorgroeien met mijn bedrijf en deze overname geeft ons de kans dit te realiseren.” (Foto: Shutterstock)

Ondernemen / Broos vertrouwen

Het vertrouwen van ondernemers in de autohandel- en reparatiebranche is voor het derde opeenvolgende kwartaal negatief, blijkt uit een conjunctuurpeiling van het CBS. Aan het begin van het derde kwartaal stond dit vertrouwen in de economie op -12,7 procent. Dat is een verdere verslechtering ten opzichte van Q2 (-5,3%). Het tekort aan personeel blijft de belangrijkste reden hiervoor. Het gemiddelde ondernemersvertrouwen komt aan het begin van het derde kwartaal uit op 10,6. Dat is nog wel ruimschoots boven het gemiddelde sinds de start van de meting in 2008 (2,0). Wellicht zien de auto-ondernemers ook de donkere wolken al aankomen die via onder andere Duitsland komen aanwaaien.

Vreemd / Veiling naziauto mist in

porsche veiling gettyimagesIs hij nou 70 of 17 miljoen waard? De veiling van een door Ferdinand Porsche zelf gebouwde auto via veilinghuis Sotheby’s liep begin deze maand in de soep: Hoewel de startprijs van de veiling, 30 miljoen dollar, volgens kenners al te hoog was, kwam er volgens de veilingmeester een bod van 70 miljoen euro op de auto. Dit bleek echter geen seventy maar seventeen te zijn, waarna de borden in allerijl werden aangepast.

Het leed was echter al geschied: de corrupte veiling werd afgebroken. De auto, door Porsche gebouwd voor een race tussen Berlijn en Rome als gebaar naar de goede verstandhouding tussen beide fascistische regimes, bestaat technisch gezien voornamelijk uit Volkswagenonderdelen, zo meldt The Guardian. (Foto: Getty Images)

Zuinig aan

Ford, Honda, BMW en Volkswagen hebben in een overeenkomst met Californië toegezegd dat hun nieuwe auto’s zullen voldoen aan de relatief strenge normen die de Amerikaanse staat oplegt. Hiermee haalt Ford zich de woede van de Amerikaanse president Donald Trump op de hals. Hij wil de door zijn voorganger Barack Obama vastgestelde verbruiksnormen juist versoepelen. Californië volgt nu echter de Obama-norm.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.