Zweedse remfabrikant klaagt bij EU over aandeelhouder Knorr-Bremse

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
Haldex voelt zich geremd in zijn groei. (Foto: Haldex)

De Zweedse remfabrikant Haldex heeft bij de Europese mededingingsautoriteit een klacht ingediend over zijn grootste aandeelhouder, Knorr-Bremse. Deze Duitse concurrent van remsystemen zou zijn aandeel vooral gebruiken om de groei van Haldex in diverse regio’s en de ontwikkeling van innovatieve systemen te belemmeren, zo luidt de klacht.

“Het aandeelhouderschap van Knorr-Bremse in Haldex maakt het lastiger om innovatieve oplossingen te introduceren”, zo meldt Haldex’ ceo Jorgen Durban in het statement. Ook zouden andere potentiële investeerders sceptisch zijn over de groeikansen van Haldex met een concurrent als aandeelhouder.

Knorr-Bremse en ZF werden in 2016 de grootste aandeelhouders. ZF verkocht zijn aandeel in september 2019, en nam vervolgens het Amerikaanse bedrijf Wabco over.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

Zweedse remfabrikant klaagt bij EU over aandeelhouder Knorr-Bremse | Automotive Online

Zweedse remfabrikant klaagt bij EU over aandeelhouder Knorr-Bremse

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
Haldex voelt zich geremd in zijn groei. (Foto: Haldex)

De Zweedse remfabrikant Haldex heeft bij de Europese mededingingsautoriteit een klacht ingediend over zijn grootste aandeelhouder, Knorr-Bremse. Deze Duitse concurrent van remsystemen zou zijn aandeel vooral gebruiken om de groei van Haldex in diverse regio’s en de ontwikkeling van innovatieve systemen te belemmeren, zo luidt de klacht.

“Het aandeelhouderschap van Knorr-Bremse in Haldex maakt het lastiger om innovatieve oplossingen te introduceren”, zo meldt Haldex’ ceo Jorgen Durban in het statement. Ook zouden andere potentiële investeerders sceptisch zijn over de groeikansen van Haldex met een concurrent als aandeelhouder.

Knorr-Bremse en ZF werden in 2016 de grootste aandeelhouders. ZF verkocht zijn aandeel in september 2019, en nam vervolgens het Amerikaanse bedrijf Wabco over.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.