Fins bedrijf haalt pyrolyse-olie uit afgedankte banden

Recycling • Volgens Neste vormen de testen een basis voor mogelijke besluiten om chemische recycling op grote schaal in te zetten.
Robert L. Smid Robert L. Smid
(Foto: Shutterstock)

Finse circulair producent Neste heeft tijdens een praktijktest pyrolyse-olie verwerkt tot een hoogwaardige grondstof voor chemicaliën en kunststoffen. De olie werd gewonnen uit afgedankte autobanden, zo meldt het bedrijf.

De bedoeling van de praktijktest was om het potentieel van chemische recycling buiten kunststofafval te evalueren. Zo kunnen meer afvalstromen omgezet worden in kwaliteitsproducten.

Het Zweedse Scandinavian Enviro Systems ligt aan de grondslag van het succes. Die heeft een pyrolyse-technologie ontwikkeld om carbon black en olie uit afgedankte autobanden te halen. Andreas Teir, head of innovation platform bij Neste, legt het uit. “Het mooie van chemische recycling is dat het moeilijk te recyclen plastic afval kan verwerken tot nieuwe grondstof. Maar de mogelijkheden zijn groter”, zegt hij.

“Omdat afgedankte banden momenteel vaak hetzelfde lot beschoren zijn als plastic afval, beschouwen we chemische recycling als een goede toevoeging om de lineaire levenscyclus van banden te veranderen in een circulaire levenscyclus. Dankzij onze leverancier Enviro Systems hebben we dat met onze recente verwerkingstest bewezen.”

Investeringen

Volgens Neste vormen de testen, die gedaan zijn in een raffinaderij in het Finse Porvoo, een basis voor mogelijke besluiten om chemische recycling op grote schaal in te zetten. Het bedrijf bouwt hiervoor al faciliteiten. Naar verwachting zijn die in de loop van 2025 klaar. Neste wil daarmee 150 duizend ton vloeibaar gemaakt afvalplastic per jaar kunnen verwerken.

De investering maakt deel uit van project Pulse, dat de Europese Unie financiert via het EU Innovation Fund.

Nederland

Ook zijn er partijen die in Nederland plannen hebben om afgedankte banden om te zetten in nieuwe grondstoffen. Het Britse bandenrecyclebedrijf Circtec, die een bandenfabriek in het Groningse Delfzijl bouwt, kreeg onlangs een geldinjectie van rederij Maersk en het Deense investeringsfonds Novo Holdings. De Deense kapitaalinjectie is in totaal 75 miljoen euro.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.

Fins bedrijf haalt pyrolyse-olie uit afgedankte banden | Automotive Online

Fins bedrijf haalt pyrolyse-olie uit afgedankte banden

Recycling • Volgens Neste vormen de testen een basis voor mogelijke besluiten om chemische recycling op grote schaal in te zetten.
Robert L. Smid Robert L. Smid
(Foto: Shutterstock)

Finse circulair producent Neste heeft tijdens een praktijktest pyrolyse-olie verwerkt tot een hoogwaardige grondstof voor chemicaliën en kunststoffen. De olie werd gewonnen uit afgedankte autobanden, zo meldt het bedrijf.

De bedoeling van de praktijktest was om het potentieel van chemische recycling buiten kunststofafval te evalueren. Zo kunnen meer afvalstromen omgezet worden in kwaliteitsproducten.

Het Zweedse Scandinavian Enviro Systems ligt aan de grondslag van het succes. Die heeft een pyrolyse-technologie ontwikkeld om carbon black en olie uit afgedankte autobanden te halen. Andreas Teir, head of innovation platform bij Neste, legt het uit. “Het mooie van chemische recycling is dat het moeilijk te recyclen plastic afval kan verwerken tot nieuwe grondstof. Maar de mogelijkheden zijn groter”, zegt hij.

“Omdat afgedankte banden momenteel vaak hetzelfde lot beschoren zijn als plastic afval, beschouwen we chemische recycling als een goede toevoeging om de lineaire levenscyclus van banden te veranderen in een circulaire levenscyclus. Dankzij onze leverancier Enviro Systems hebben we dat met onze recente verwerkingstest bewezen.”

Investeringen

Volgens Neste vormen de testen, die gedaan zijn in een raffinaderij in het Finse Porvoo, een basis voor mogelijke besluiten om chemische recycling op grote schaal in te zetten. Het bedrijf bouwt hiervoor al faciliteiten. Naar verwachting zijn die in de loop van 2025 klaar. Neste wil daarmee 150 duizend ton vloeibaar gemaakt afvalplastic per jaar kunnen verwerken.

De investering maakt deel uit van project Pulse, dat de Europese Unie financiert via het EU Innovation Fund.

Nederland

Ook zijn er partijen die in Nederland plannen hebben om afgedankte banden om te zetten in nieuwe grondstoffen. Het Britse bandenrecyclebedrijf Circtec, die een bandenfabriek in het Groningse Delfzijl bouwt, kreeg onlangs een geldinjectie van rederij Maersk en het Deense investeringsfonds Novo Holdings. De Deense kapitaalinjectie is in totaal 75 miljoen euro.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.