Wagenpark groeit naar 9,4 miljoen auto’s

Wagenpark •
Voor 2024 verwachten Bovag en RAI dat er 360 duizend nieuwe auto’s op kenteken worden gezet.
Redactie Redactie
(Foto: Shutterstock)

Het aantal auto’s op de Nederlandse wegen steeg in 2023 met ruim 180 duizend waardoor het nationale wagenpark eind december bestond uit 9,4 miljoen personenauto’s, zo blijkt uit cijfers van het RDC. Het meest voorkomende bouwjaar is 2019 (met ruim 550 duizend auto’s). Volkswagen heeft veruit het grootste rijdende park, met ruim een 1,1 miljoen personenauto’s. Toyota volgt op de tweede plek met bijna 675 duizend voertuigen.

Het wagenpark groeide in 2023 sneller dan in voorgaande jaren, toen er gemiddeld 100 duizend auto’s per jaar bijkwamen. Zo reden er in 2015 nog 8,2 miljoen auto’s op de Nederlandse wegen. Brancheverenigingen Bovag en RAI spreken tegenover het ANP van een ‘opmerkelijke’ toename, zonder hierbij een expliciete toelichting te noemen.

Een deel van de verklaring ligt in het aantal gesloopte auto’s, dat volgens het ANP in 2023 op 164 duizend lag. Dat zijn er een stuk minder dan in 2022. Verder zijn er in 2023 in totaal 369.791 nieuwe personenauto’s geregistreerd, zo meldde AM op 1 januari. Dat zijn er 18,5 procent meer dan in 2022, toen de totale markt uitkwam op 312 duizend registraties.

Verwachting 2024

Voor 2024 verwachten Bovag en RAI dat er 360 duizend nieuwe auto’s op kenteken worden gezet. Dat is meer dan de prognose voor 340 duizend nieuw verkochte auto’s van vorig jaar. Het is volgens de organisaties nog wel onzeker welke invloed bijvoorbeeld subsidies hebben op de aanschaf van elektrische auto’s bij particuliere en zakelijke kopers. Afgelopen jaar was bijna een derde van de totale registraties elektrisch.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Wagenpark groeit naar 9,4 miljoen auto’s | Automotive Online

Wagenpark groeit naar 9,4 miljoen auto’s

Wagenpark •
Voor 2024 verwachten Bovag en RAI dat er 360 duizend nieuwe auto’s op kenteken worden gezet.
Redactie Redactie
(Foto: Shutterstock)

Het aantal auto’s op de Nederlandse wegen steeg in 2023 met ruim 180 duizend waardoor het nationale wagenpark eind december bestond uit 9,4 miljoen personenauto’s, zo blijkt uit cijfers van het RDC. Het meest voorkomende bouwjaar is 2019 (met ruim 550 duizend auto’s). Volkswagen heeft veruit het grootste rijdende park, met ruim een 1,1 miljoen personenauto’s. Toyota volgt op de tweede plek met bijna 675 duizend voertuigen.

Het wagenpark groeide in 2023 sneller dan in voorgaande jaren, toen er gemiddeld 100 duizend auto’s per jaar bijkwamen. Zo reden er in 2015 nog 8,2 miljoen auto’s op de Nederlandse wegen. Brancheverenigingen Bovag en RAI spreken tegenover het ANP van een ‘opmerkelijke’ toename, zonder hierbij een expliciete toelichting te noemen.

Een deel van de verklaring ligt in het aantal gesloopte auto’s, dat volgens het ANP in 2023 op 164 duizend lag. Dat zijn er een stuk minder dan in 2022. Verder zijn er in 2023 in totaal 369.791 nieuwe personenauto’s geregistreerd, zo meldde AM op 1 januari. Dat zijn er 18,5 procent meer dan in 2022, toen de totale markt uitkwam op 312 duizend registraties.

Verwachting 2024

Voor 2024 verwachten Bovag en RAI dat er 360 duizend nieuwe auto’s op kenteken worden gezet. Dat is meer dan de prognose voor 340 duizend nieuw verkochte auto’s van vorig jaar. Het is volgens de organisaties nog wel onzeker welke invloed bijvoorbeeld subsidies hebben op de aanschaf van elektrische auto’s bij particuliere en zakelijke kopers. Afgelopen jaar was bijna een derde van de totale registraties elektrisch.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.