Minister Adriaansens hoopt op akkoord met banken om financiering mkb

Financiering • Volgens Bovag-voorzitter Gerard ten Buuren zijn banken “buitengewoon onfatsoenlijk”.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
(Foto: Shutterstock)

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken (VVD) hoopt nog dit jaar een akkoord te sluiten met betrokken partijen om middelgrote en kleine bedrijven (mkb) aan financiering te helpen. De demissionaire bewindsvrouw wil ook een mbk-gezant aanwijzen om te zorgen dat het mkb makkelijker geld kan lenen, zegde ze de Tweede Kamer toe. Dat meldt ANP.

Op het Bovag Congres voor universele autobedrijven spraken zowel Gerard ten Buuren, voorzitter van Bovag, en MKB-voorzitter Jacco Vonhof zich nog fel uit tegen de banken. Volgens Ten Buuren zijn de banken “buitengewoon onfatsoenlijk” en is het voor mkb bijna onmogelijk geworden om nog krediet ter krijgen. De banken hebben volgens de Bovag-voorzitter te weinig kennis van de automotive. Vonhof stelde dat een kans op financiering bijna nihil is doordat ondernemers haast door geen enkele check meer komen.

Financieringshub

Recent onderzoek ondersteunt de opmerking van Ten Buuren, al blijkt dat niet alleen mkb in de automotive lastig krediet krijgt. Uit het onderzoek, in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, blijkt dat het Nederlandse mkb veel moeite heeft om de juiste leningen te krijgen. Nederlandse banken wijzen 60 procent vaker leningverzoeken af dan in andere Europese landen. Ook voor advies wordt het almaar lastiger om aan te kloppen bij de banken, omdat lokale takken steeds vaker verdwijnen. Nederland heeft per 100 duizend volwassenen veel minder bankkantoren dan andere West-Europese landen.

Naast het akkoord met onder meer banken en het aanwijzen van een gezant, zijn al een “heleboel andere acties” in werking gezet, benadrukt Adriaansens. Zij wil ook een “financieringshub” in het leven roepen, die naar kapitaal zoekende mbk’ers in contact moet brengen met geldschieters. De oprichting hiervan zal wel een aantal jaren vergen.

De Kamer dringt bij het kabinet al langer aan op meer maatregelen. Eerder deze week vroegen D66, VVD, CDA en PVV het kabinet om te kijken wat nodig is om met een nieuwe durfkapitaalregeling (investeringen waar hoge risico’s aan vastzitten, vooral in startende ondernemingen) in het leven te roepen. Zo’n regeling moet een belastingvoordeel opleveren voor investeerders die geld steken in middelgrote en kleine bedrijven.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

Minister Adriaansens hoopt op akkoord met banken om financiering mkb | Automotive Online

Minister Adriaansens hoopt op akkoord met banken om financiering mkb

Financiering • Volgens Bovag-voorzitter Gerard ten Buuren zijn banken “buitengewoon onfatsoenlijk”.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
(Foto: Shutterstock)

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken (VVD) hoopt nog dit jaar een akkoord te sluiten met betrokken partijen om middelgrote en kleine bedrijven (mkb) aan financiering te helpen. De demissionaire bewindsvrouw wil ook een mbk-gezant aanwijzen om te zorgen dat het mkb makkelijker geld kan lenen, zegde ze de Tweede Kamer toe. Dat meldt ANP.

Op het Bovag Congres voor universele autobedrijven spraken zowel Gerard ten Buuren, voorzitter van Bovag, en MKB-voorzitter Jacco Vonhof zich nog fel uit tegen de banken. Volgens Ten Buuren zijn de banken “buitengewoon onfatsoenlijk” en is het voor mkb bijna onmogelijk geworden om nog krediet ter krijgen. De banken hebben volgens de Bovag-voorzitter te weinig kennis van de automotive. Vonhof stelde dat een kans op financiering bijna nihil is doordat ondernemers haast door geen enkele check meer komen.

Financieringshub

Recent onderzoek ondersteunt de opmerking van Ten Buuren, al blijkt dat niet alleen mkb in de automotive lastig krediet krijgt. Uit het onderzoek, in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, blijkt dat het Nederlandse mkb veel moeite heeft om de juiste leningen te krijgen. Nederlandse banken wijzen 60 procent vaker leningverzoeken af dan in andere Europese landen. Ook voor advies wordt het almaar lastiger om aan te kloppen bij de banken, omdat lokale takken steeds vaker verdwijnen. Nederland heeft per 100 duizend volwassenen veel minder bankkantoren dan andere West-Europese landen.

Naast het akkoord met onder meer banken en het aanwijzen van een gezant, zijn al een “heleboel andere acties” in werking gezet, benadrukt Adriaansens. Zij wil ook een “financieringshub” in het leven roepen, die naar kapitaal zoekende mbk’ers in contact moet brengen met geldschieters. De oprichting hiervan zal wel een aantal jaren vergen.

De Kamer dringt bij het kabinet al langer aan op meer maatregelen. Eerder deze week vroegen D66, VVD, CDA en PVV het kabinet om te kijken wat nodig is om met een nieuwe durfkapitaalregeling (investeringen waar hoge risico’s aan vastzitten, vooral in startende ondernemingen) in het leven te roepen. Zo’n regeling moet een belastingvoordeel opleveren voor investeerders die geld steken in middelgrote en kleine bedrijven.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.