Independer: dit jaar 35.380 auto-inbraken, ruim 700 meer dan vorig jaar

Auto-inbraken • Volgens Independer zal het aantal auto-inbraken dit jaar nog flink oplopen, want in november wordt er doorgaans het vaakst ingebroken.
Kim Andriessen Kim Andriessen
(Foto: Shutterstock)

Er is dit jaar van januari tot en met oktober 35.380 keer ingebroken in auto’s. Dit is een toename van 715 incidenten ten opzichte van dezelfde periode in 2022, zo meldt Independer op basis van data van de politie en het CBS.

Volgens de vergelijkingssite zal het aantal auto-inbraken dit jaar naar verwachting nog flink oplopen, want in november wordt er doorgaans het vaakst ingebroken. De afgelopen drie jaar lag het aantal auto-inbraken in november zelfs gemiddeld 20,2 procent hoger dan gemiddeld in de andere maanden van het jaar, zo meldt Independer.

“In het najaar begint het aantal inbraken al te stijgen en in november is dan de piek”, legt Independer expert autoverzekeringen Menno Dijcks uit. “Als we het vergelijken met het landelijk gemiddelde dan zijn ook oktober (met 18,9 procent, red.) en september (met 8,9 procent, red.) populair bij dieven. In april wordt er naar verhouding juist minder vaak ingebroken dan in andere maanden van het jaar.”

Amsterdam

Independer heeft ook het aantal auto-inbraken per gemeente onderzocht. In Amsterdam zijn auto-bezitters het vaakst de klos: in geen enkele Nederlandse gemeente is de kans op inbraak zo groot als in de hoofdstad. Het gaat van januari tot en met oktober om zo’n 21,6 auto-inbraken per duizend auto’s. Ter vergelijking: het aantal incidenten ligt hier zo’n 5,5 keer hoger dan gemiddeld in Nederland.

Het aantal auto-inbraken stijgt het snelst in IJsselstein, Goirle, Gouda, Meierijstad, Assen, Laren en Waddinxveen. In deze zeven gemeenten is het aantal incidenten in de eerste tien maanden van dit jaar zelfs meer dan verdubbeld ten opzichte van deze periode in 2022. De snelste stijging was in IJsselstein: hier nam het aantal auto-inbraken toe van 53 naar 144. Dat is een toename van +171 procent.

In vier gemeenten is nog geen enkele auto-inbraak geregistreerd in 2023. Het gaat om het Overijsselse Tubbergen en de autoluwe Waddeneilanden Ameland, Schiermonnikoog en Vlieland.

Independer: dit jaar 35.380 auto-inbraken, ruim 700 meer dan vorig jaar | Automotive Online

Independer: dit jaar 35.380 auto-inbraken, ruim 700 meer dan vorig jaar

Auto-inbraken • Volgens Independer zal het aantal auto-inbraken dit jaar nog flink oplopen, want in november wordt er doorgaans het vaakst ingebroken.
Kim Andriessen Kim Andriessen
(Foto: Shutterstock)

Er is dit jaar van januari tot en met oktober 35.380 keer ingebroken in auto’s. Dit is een toename van 715 incidenten ten opzichte van dezelfde periode in 2022, zo meldt Independer op basis van data van de politie en het CBS.

Volgens de vergelijkingssite zal het aantal auto-inbraken dit jaar naar verwachting nog flink oplopen, want in november wordt er doorgaans het vaakst ingebroken. De afgelopen drie jaar lag het aantal auto-inbraken in november zelfs gemiddeld 20,2 procent hoger dan gemiddeld in de andere maanden van het jaar, zo meldt Independer.

“In het najaar begint het aantal inbraken al te stijgen en in november is dan de piek”, legt Independer expert autoverzekeringen Menno Dijcks uit. “Als we het vergelijken met het landelijk gemiddelde dan zijn ook oktober (met 18,9 procent, red.) en september (met 8,9 procent, red.) populair bij dieven. In april wordt er naar verhouding juist minder vaak ingebroken dan in andere maanden van het jaar.”

Amsterdam

Independer heeft ook het aantal auto-inbraken per gemeente onderzocht. In Amsterdam zijn auto-bezitters het vaakst de klos: in geen enkele Nederlandse gemeente is de kans op inbraak zo groot als in de hoofdstad. Het gaat van januari tot en met oktober om zo’n 21,6 auto-inbraken per duizend auto’s. Ter vergelijking: het aantal incidenten ligt hier zo’n 5,5 keer hoger dan gemiddeld in Nederland.

Het aantal auto-inbraken stijgt het snelst in IJsselstein, Goirle, Gouda, Meierijstad, Assen, Laren en Waddinxveen. In deze zeven gemeenten is het aantal incidenten in de eerste tien maanden van dit jaar zelfs meer dan verdubbeld ten opzichte van deze periode in 2022. De snelste stijging was in IJsselstein: hier nam het aantal auto-inbraken toe van 53 naar 144. Dat is een toename van +171 procent.

In vier gemeenten is nog geen enkele auto-inbraak geregistreerd in 2023. Het gaat om het Overijsselse Tubbergen en de autoluwe Waddeneilanden Ameland, Schiermonnikoog en Vlieland.