Tweede Kamer steunt VVD-motie tijdelijk bevriezen brandstofaccijnzen

Accijns • Het terugdraaien van de accijnsverhoging kost 1,2 miljard euro.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
(Foto: Shutterstock)

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt de VVD-motie om de brandstofaccijnzen voor een jaar te bevriezen. De PVV, SP, CU, JA21, BBB, SGP, DENK, BVNL, Fractie Den Haan en Omtzigt ondertekenen de motie waarin VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans de regering verzoekt ’te voorkomen dat de benzine- en dieselaccijnzen in 2024 stijgen, door de huidige korting met een jaar te verlengen en de accijnzen eenmalig niet te indexeren’.

De brandstof zou per 1 januari met 21 eurocent stijgen. Bovag pleitte voor het terugdraaien van de accijnsverhoging en ook de RAI Vereniging is tevreden met de aangenomen motie. Toch noemt de RAI Vereniging het opmerkelijk dat het terugdraaien van de verhoging wordt gefinancierd vanuit het groeifonds, dat is bedoeld om innovatieve projecten te financieren.

Gemiste kans

Het terugdraaien van de accijnsverhoging kost 1,2 miljard euro en komt volgens econoom Bas Jacobs voornamelijk ten goede van de rijkere mensen die meerdere auto’s bezitten en meer kilometers rijden. Dat schrijft RTL Nieuws.

De Prinsjesdagplannen vielen bij zowel Bovag als de RAI Vereniging verkeerd. Autorijden wordt onbetaalbaar, luidde de conclusie van de brancheorganisaties. Vooral het ontbreken van de MRB-gewichtscorrectie en het verhogen van BPM voor elektrische auto’s van 2025 ‘is een gemiste kans’.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

Tweede Kamer steunt VVD-motie tijdelijk bevriezen brandstofaccijnzen | Automotive Online

Tweede Kamer steunt VVD-motie tijdelijk bevriezen brandstofaccijnzen

Accijns • Het terugdraaien van de accijnsverhoging kost 1,2 miljard euro.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
(Foto: Shutterstock)

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt de VVD-motie om de brandstofaccijnzen voor een jaar te bevriezen. De PVV, SP, CU, JA21, BBB, SGP, DENK, BVNL, Fractie Den Haan en Omtzigt ondertekenen de motie waarin VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans de regering verzoekt ’te voorkomen dat de benzine- en dieselaccijnzen in 2024 stijgen, door de huidige korting met een jaar te verlengen en de accijnzen eenmalig niet te indexeren’.

De brandstof zou per 1 januari met 21 eurocent stijgen. Bovag pleitte voor het terugdraaien van de accijnsverhoging en ook de RAI Vereniging is tevreden met de aangenomen motie. Toch noemt de RAI Vereniging het opmerkelijk dat het terugdraaien van de verhoging wordt gefinancierd vanuit het groeifonds, dat is bedoeld om innovatieve projecten te financieren.

Gemiste kans

Het terugdraaien van de accijnsverhoging kost 1,2 miljard euro en komt volgens econoom Bas Jacobs voornamelijk ten goede van de rijkere mensen die meerdere auto’s bezitten en meer kilometers rijden. Dat schrijft RTL Nieuws.

De Prinsjesdagplannen vielen bij zowel Bovag als de RAI Vereniging verkeerd. Autorijden wordt onbetaalbaar, luidde de conclusie van de brancheorganisaties. Vooral het ontbreken van de MRB-gewichtscorrectie en het verhogen van BPM voor elektrische auto’s van 2025 ‘is een gemiste kans’.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.