ABB werkt aan inkjetprinter voor autodaken

Autolak • Autofabrikanten kunnen met de robot veel sneller en flexibeler een autodak in afwijkende kleur leveren.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Foto: ABB

Het Zweeds-Zwitserse industrieconcern ABB werkt aan een robot om autodaken te spuiten. De Pixelpaint-technologie heeft iets weg van een grote inkjetprinter met duizend spuitmondjes. De robot kan figuren en patronen op autodaken spuiten, maar ook een egaal dak maken in een afwijkende tint. Dit meldt ABB. Diverse autofabrikanten zouden belangstelling tonen.

Sneller en schoner produceren

Als autofabrikanten nu een dak in afwijkende kleur willen spuiten, is een extra gang nodig door de spuiterij. Bovendien vereist dat veel afplakwerk. De robot kan buiten de verfcabine werken en afplakken daarom is niet nodig, claimt ABB. Naast egale daken zijn allerlei patronen mogelijk, voor personalisatie van een auto.

De eerste stap is het dak. ABB ziet op termijn ook opties voor het lakken van grote delen van de carrosserie met de inkjet-techniek.

Je gezicht op de motorkap

Automotive News Europe sprak met Jörg Rommelfanger, hoofd robotica van ABB. “Toen we de techniek aan merken als Porsche presenteerden, waren ze enthousiast omdat ze nu een totaal ander verhaal aan de markt kunnen bieden. Klanten kunnen hun gezicht laten beschilderen op het dak of de motorkap, of wat ze maar willen.”

De PixelPaint-robots van ABB worden in Shanghai gebouwd en de koppen komen uit Japan. De software is gemaakt in Noorwegen.

Automotive Schadeseminar (7 september) in teken duurzaam herstel

ABB werkt aan inkjetprinter voor autodaken | Automotive Online

ABB werkt aan inkjetprinter voor autodaken

Autolak • Autofabrikanten kunnen met de robot veel sneller en flexibeler een autodak in afwijkende kleur leveren.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Foto: ABB

Het Zweeds-Zwitserse industrieconcern ABB werkt aan een robot om autodaken te spuiten. De Pixelpaint-technologie heeft iets weg van een grote inkjetprinter met duizend spuitmondjes. De robot kan figuren en patronen op autodaken spuiten, maar ook een egaal dak maken in een afwijkende tint. Dit meldt ABB. Diverse autofabrikanten zouden belangstelling tonen.

Sneller en schoner produceren

Als autofabrikanten nu een dak in afwijkende kleur willen spuiten, is een extra gang nodig door de spuiterij. Bovendien vereist dat veel afplakwerk. De robot kan buiten de verfcabine werken en afplakken daarom is niet nodig, claimt ABB. Naast egale daken zijn allerlei patronen mogelijk, voor personalisatie van een auto.

De eerste stap is het dak. ABB ziet op termijn ook opties voor het lakken van grote delen van de carrosserie met de inkjet-techniek.

Je gezicht op de motorkap

Automotive News Europe sprak met Jörg Rommelfanger, hoofd robotica van ABB. “Toen we de techniek aan merken als Porsche presenteerden, waren ze enthousiast omdat ze nu een totaal ander verhaal aan de markt kunnen bieden. Klanten kunnen hun gezicht laten beschilderen op het dak of de motorkap, of wat ze maar willen.”

De PixelPaint-robots van ABB worden in Shanghai gebouwd en de koppen komen uit Japan. De software is gemaakt in Noorwegen.

Automotive Schadeseminar (7 september) in teken duurzaam herstel