Autonome bus mag weer rijden na botsing met voetganger in Wenen [update]

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
De Navya. (Foto: Navya)

In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen is gisteren een autonoom rijdende bus met een snelheid van 12 kilometer per uur tegen een voetganger gereden. De 30-jaar oude vrouw zou er geen grote verwondingen aan over hebben gehouden, maar de test met de autonome Navya Sas-busjes is wel tijdelijk stopgezet in afwachting van onderzoek naar de oorzaak van de botsing. Dat melden diverse media, waaronder Automotive News Europe. Er vinden in meer steden pilots plaats met autonome busjes op de openbare weg. De intrede van de zelfrijdende voertuigen gaat niet zonder slag of stoot: het bekendste ongeval is dat waarbij een Uber-taxi in het donker een overstekende vrouw doodreed. De bestuurder van de taxi lette op dat moment niet op.

Wenen startte begin juni met de test met twee zelfrijdende busjes op de openbare weg. In het busje moet tijdens het rijden wel een bestuurder zitten, meldt Automotive News Europe. Ook in Nederland is de weg onlangs vrijgemaakt voor testen met zelfrijdende auto’s op de openbare weg.

Update 23 juli 2019:
Autonome bus Wenen weer in bedrijf

Navya meldt vandaag dat de bus weer de openbare weg op mag, nu uit onderzoek is gebleken dat de voetganer zelf tegen de stilstaande bus opliep. De voetgangster, met koptelefoon en kijkend op haar telefoon, zag de bus over het hoofd. Volgens Navya zelf blijkt uit de beschikbare data dat de sensoren de vrouw in kwestie signaleerden en de bus direct een noodstop uitvoerde; vervolgens liep de voetganger zelf tegen de bus op. Ze hield er alleen schaafwonden aan over.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.