Telematica-platform Caruso van start

Redactie Redactie
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Caruso is een zelfstandig bedrijf met grote onderdelenfabrikanten als Bosch, Continental, ZF (Openmatics) en Schaeffler als aandeelhouder. Maar ook dataleveranciers Tec Alliance en Eucon, telematica-leverancier Abax en softwarebedrijf Werbas zijn betrokken bij het project. In totaal heeft Caruso 34 aandeelhouders. Hieronder bevinden zich ook internationale inkoopcombinaties voor onderdelen zoals ATR en de Duitse grossiersgoep Carat. Gezocht wordt nog naar grote werkplaatsketens, grossiersgroepen en dienstverleners uit de autobranche. 

Buitenspel

Caruso werd in maart dit jaar opgericht als antwoord op de vraag vanuit de aftermarket naar een onafhankelijk dataplatform waar connected cars de door hen verzamelde data naartoe sturen. Op dit moment gaan deze data van de auto rechtstreeks naar de autofabrikant. De vrees vanuit het onafhankelijke kanaal is dat hierdoor universele autobedrijven en hun onderdelenleveranciers buitenspel komen te staan. De vraag bij Caruso is in hoeverre autofabrikanten de voor universele autobedrijven relevante data naar Caruso sturen en welke ze voor henzelf houden.  

Data voor iedereen

Op de digitale marktplaats is onder meer informatie beschikbaar van autofabrikanten. Op dit moment is dat volgens Caruso alleen nog BMW, maar het bedrijf voert gesprekken met andere autofabrikanten en hun toeleveranciers. Naast autobedrijven, autofabrikanten en onderdelenfabrikanten kunnen ook leveranciers van leasing- en fleet management-systemen, verzekeraars en andere belanghebbenden toegang krijgen tot het platform en hun eigen data beschikbaar stellen via Caruso.

Het aanbieden en kopen van informatie via Caruso gebeurt in pakketten. Het opvragen van data doe je door het invoeren van een zoekterm vergelijkbaar met Google. Caruso laat vervolgens alle beschikbare datapakketten zien die bij de zoekterm passen. Data-aanbieders moeten hun pakketten voorzien van een gedetailleerde omschrijving,  zelf de prijs bepalen en de voorwaarden. De systemen van Caruso zorgen er vervolgens voor dat de data in een standaardformaat beschikbaar komt en zo makkelijk te vinden en te combineren is met data uit andere bronnen. 

Kiloprijs

De data-gebruiker kan kiezen tussen de data van verschillende aanbieders en het pakket met de beste bij zijn zoekterm passende data afnemen of een combinatie maken van verschillende aanbieders. Het verdienmodel van Caruso is een bemiddelingsfee waarvan de hoogte afhangt van de gebruikte platformfuncties, de hoeveelheid data en de verkoopprijs van de data.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.