Verplicht vanaf 1 januari: Deeltjesteller roetfiltercontrole bij apk dieselvoertuigen

Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
shutterstock uitlaat
Het tekort aan deeltjestellers had onder meer te maken met het tekort aan onderdelen. (Foto: Shutterstock) (Foto: Shutterstock)

Het gebruik van de deeltjesteller bij de apk voor dieselvoertuigen is vanaf 1 januari 2023 verplicht. Dat meldt het Nederlands Meetinstituut, verantwoordelijk voor de typegoedkeuring van deeltjestellers die fabrikanten op de markt willen brengen. 

De invoering van de deeltjestellertest in de apk zou eerst op 1 juli 2022 plaatsvinden, maar werd uitgesteld op verzoek van Stichting Overlegorgaan APK en Bovag, omdat er toen nog onvoldoende deeltjestellers waren. 

Het uitgangspunt is dat eigenaren van voertuigen vrijwel overal een APK kunnen krijgen en dat was in de zomer van 2022 nog niet het geval, stelt het NMi. Het tekort aan deeltjestellers had onder meer te maken met het tekort aan onderdelen, waardoor er onvoldoende geproduceerd konden worden. Inmiddels zijn er wel voldoende deeltjestellers. Lees ook: Verdeeldheid over de deeltjesmeter

Meetmiddel

“Het creëren van vertrouwen in het nieuwe meetmiddel is essentieel en de zorgvuldige testen en evaluaties van NMi dragen bij aan dit vertrouwen. Zonder de uitgebreide testen en goedkeuring van NMi mag een deeltjesteller niet worden ingezet als apk-meetmiddel”, aldus het NMi. Na de typegoedkeuring volgt voor elk exemplaar een eerste keuring, gevolgd door de jaarlijkse herkeuring. Ook daarvoor kan het Nederlands Meetinstituut worden ingeschakeld.

Verplicht vanaf 1 januari: Deeltjesteller roetfiltercontrole bij apk dieselvoertuigen | Automotive Online

Verplicht vanaf 1 januari: Deeltjesteller roetfiltercontrole bij apk dieselvoertuigen

Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
shutterstock uitlaat
Het tekort aan deeltjestellers had onder meer te maken met het tekort aan onderdelen. (Foto: Shutterstock) (Foto: Shutterstock)

Het gebruik van de deeltjesteller bij de apk voor dieselvoertuigen is vanaf 1 januari 2023 verplicht. Dat meldt het Nederlands Meetinstituut, verantwoordelijk voor de typegoedkeuring van deeltjestellers die fabrikanten op de markt willen brengen. 

De invoering van de deeltjestellertest in de apk zou eerst op 1 juli 2022 plaatsvinden, maar werd uitgesteld op verzoek van Stichting Overlegorgaan APK en Bovag, omdat er toen nog onvoldoende deeltjestellers waren. 

Het uitgangspunt is dat eigenaren van voertuigen vrijwel overal een APK kunnen krijgen en dat was in de zomer van 2022 nog niet het geval, stelt het NMi. Het tekort aan deeltjestellers had onder meer te maken met het tekort aan onderdelen, waardoor er onvoldoende geproduceerd konden worden. Inmiddels zijn er wel voldoende deeltjestellers. Lees ook: Verdeeldheid over de deeltjesmeter

Meetmiddel

“Het creëren van vertrouwen in het nieuwe meetmiddel is essentieel en de zorgvuldige testen en evaluaties van NMi dragen bij aan dit vertrouwen. Zonder de uitgebreide testen en goedkeuring van NMi mag een deeltjesteller niet worden ingezet als apk-meetmiddel”, aldus het NMi. Na de typegoedkeuring volgt voor elk exemplaar een eerste keuring, gevolgd door de jaarlijkse herkeuring. Ook daarvoor kan het Nederlands Meetinstituut worden ingeschakeld.