H1: EU-personenautoverkoop stijgt 2,9%

Floor Vink Floor Vink
• Laatste update:
Nederland scoort met een stijging van 12,1 procent bovengemiddeld. (Foto: Shutterstock)

Er zijn in de eerste helft van 2018 in Europa 2,9 procent meer personenauto’s op kenteken gezet tegenover die periode in 2017, dat meldt Acea. In totaal zijn er 8,45 miljoen nieuwe personenauto’s geregistreerd.Bekijk het volledige verkoopoverzicht in onze Kennisbank.

+5,2 procent

In juni steeg de verkoop zelfs 5,2 procent en werden er 1,6 miljoen nieuwe auto’s verkocht. De maand ervoor was de verkoop stabiel: in mei steeg de verkoop 0,8 procent. De resultaten van de vijf grootste markten in Europa waren in juni divers: Het Verenigd Koninkrijk (-3,5%) en Italië (-7,3%) boekten beide een daling, terwijl de vraag naar auto’s steeg in Frankrijk (+ 9,2%), Spanje (+ 8%) en Duitsland (+ 4,2%).

Ook over de eerste zes maanden van het jaar laten het VK en Italië een daling zien van respectievelijk -6,3 procent en -1,4 procent. En steeg de verkoop van nieuwe auto’s in Spanje (+ 10,1%), Frankrijk (+ 4,7%) en Duitsland (+ 2,9%).

Seat (+19,4%) en Dacia (16,2%) zijn de grootste stijgers bij de volumemodellen, terwijl Fiat (-9%) en Land Rover (-14,8%) het meest inleverden. Volkswagen voert met een marktaandeel van 11,4 procent de ranglijst aan, het merk verkocht 9 procent meer auto’s in het eerste half jaar. Daarmee is VW veruit het grootste merk in Europa.

Nederland scoort bovengemiddeld

In Nederland steeg de nieuwverkoop in het eerste half jaar maar liefst 12,1 procent. Het aantal registraties daarvan door een leasemaatschappij steeg nog harder, namelijk met 30,1 procent. Die stijging is direct te koppelen aan het succes van private lease. De occasionverkoop is met 8,9 procent gestegen in H1 en er werden 6 procent meer bestelauto’s op kenteken gezet.