Ten Buuren (Bovag): Universelen moeten meer doen met data

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Gerard ten Buuren ziet telematica als een heet hangijzer voor de universele bedrijven.

“Natuurlijk, er zijn grote uitdagingen. Bijvoorbeeld de invloed van de autofabrikanten via telematica op de berijder van de auto en de beschikbaarheid van en toegang tot technische voertuiginformatie. Het belang van een goede lobby in Den Haag maar zeker ook in Brussel is duidelijk. Wat kunt u zelf doen?”, zei Gerard ten Buuren, voorzitter van de Onafhankelijke Autobedrijven van Bovag. “Zorgen dat u zelf toegang krijgt tot de originele fabrikantendata. Pass-thru is de toegang tot technische fabrikantendata. Er is over het algemeen veel te weinig kennis bij u over de mogelijkheden. Er is meer mogelijk dan het lijkt.”

Ten Buuren benadrukte dat juist daar ook een schone taak ligt voor Bovag. Niet alleen als het gaat om de lobby in het Haagse of Brusselse, maar ook in de gidsfunctie die de branchevereniging graag wil vervullen voor zijn leden. In navolging van een onderzoek over de invloed van EV’s op de werkplaats, is Bovag ook bezig te onderzoeken van de invloed is van ADAS-systemen.  

“Ik heb een hekel aan het woord moeten, maar u zult echt moeten investeren in training en opleiding. Meer dan ooit wordt het directe contact met uw klant belangrijk om hem binnen uw bedrijf te houden. Een actief social media beleid is daarbij niet meer weg te denken. En dat is echt niet zo ingewikkeld. Het hoort erbij.”

Oppakken

Ook het belang van samenwerking werd door Van Buuren nog benadrukt. “U kunt niet alles alleen, De groei van het aantal leden dat zich heeft aangesloten bij een garageconcept is dan ook logisch.” Natuurlijk sprak Ten Buuren nog lovende woorden over het zelfstandig ondernemerschap, maar stipte nog wel aan dat de branchevereniging een belangrijk gidsfunctie kan vervullen. “Niets moet, u bent uw eigen baas, maar ik hoop tovh vooral dat u een aantal zaken vandaag zult oppaken en morgen er mee aan de slag gaat, al heeft u het erg druk.”

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.