Pricewise: Verschil autopremie loopt op tot 850 euro

Gandor Bronkhorst Gandor Bronkhorst
Schadepremies lopen flink uiteen. (Foto: Shutterstock)

Het verschil in verzekeringspremie tussen de goedkoopste en duurste autoverzekering met dezelfde dekking kan oplopen tot 850 euro per jaar. Dit blijkt uit een analyse van vergelijkingssite Pricewise.

Het verschil is berekend op basis van de premies voor een Renault Clio uit 2014, die rijdt op benzine en WA+ verzekerd is in het postcodegebied van Amsterdam. De fictieve 36-jarige bestuurder rijdt maximaal 12 duizend kilometer per jaar en heeft acht schadevrije jaren.

Daarnaast zijn er grote verschillen in premie voor verschillende postcodegebieden. Zo is het verschil tussen de goedkoopste en duurste autoverzekering in Almere 560 euro op basis van dezelfde gegevens. Het verschil met een verzekering in het Drentse Geeuwenbrug, de goedkoopste plek volgens het onderzoek, is 400 euro per jaar voor dezelfde auto en dekking.

De duurste postcode om een auto te verzekeren is 1011MA, huisnummer 77 in Amsterdam. Of hier daadwerkelijk iemand een auto zou willen verzekeren, is overigens maar zeer de vraag: op dit adres aan de Nieuwmarkt zit bejaardenthuis De Flesseman gevestigd.

1.230 euro per jaar

Hans de Kok, directeur Pricewise zegt over het eigen onderzoek: “In principe is de basis van elke verplichte WA-dekking hetzelfde. Er geldt geen eigen risico en je bent verzekerd tot de minimaal wettelijke ondergrens voor schade die jij met je auto aan anderen of voorwerpen aanricht. Hetzelfde geldt voor de premie en dekking van de WA+-verzekering. Het is zonde als je zoals de fictieve bestuurder uit ons onderzoek 1.230 euro per jaar betaalt als dat ook 380 euro per jaar kan zijn.”

Bij een auto die verzekerd is in een duurder postcodegebied, wordt het verschil tussen de goedkoopste en duurste verzekering nog groter. De Kok: “In een onderzoek dat we eerder uitvoerden zagen we al dat in uitzonderlijke situaties de buurman in dezelfde straat met postcode 1111AA met precies dezelfde auto en gegevens bij dezelfde verzekeraar zo honderden euro’s meer moest betalen dan de buurman op 1111AB en dat is vandaag de dag nog steeds zo. Nu zien we dat ook terug in het verschil tussen de duurste en goedkoopste dekking. Verzekeraars bepalen de premie vaak op postcodeniveau, omdat zij een verschil zien in schades en schadefactoren op dit niveau. In de steden liggen de prijzen daarom vaak hoger en verder uit elkaar.”

Geplaatst in rubriek:
Gandor Bronkhorst
Gandor Bronkhorst

Gandor Bronkhorst is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor de titels in de divisie Mobility & Automotive van Promedia, waaronder Automotive Management en Fleet&Mobility. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met horloges en goed eten.

Pricewise: Verschil autopremie loopt op tot 850 euro | Automotive Online

Pricewise: Verschil autopremie loopt op tot 850 euro

Gandor Bronkhorst Gandor Bronkhorst
Schadepremies lopen flink uiteen. (Foto: Shutterstock)

Het verschil in verzekeringspremie tussen de goedkoopste en duurste autoverzekering met dezelfde dekking kan oplopen tot 850 euro per jaar. Dit blijkt uit een analyse van vergelijkingssite Pricewise.

Het verschil is berekend op basis van de premies voor een Renault Clio uit 2014, die rijdt op benzine en WA+ verzekerd is in het postcodegebied van Amsterdam. De fictieve 36-jarige bestuurder rijdt maximaal 12 duizend kilometer per jaar en heeft acht schadevrije jaren.

Daarnaast zijn er grote verschillen in premie voor verschillende postcodegebieden. Zo is het verschil tussen de goedkoopste en duurste autoverzekering in Almere 560 euro op basis van dezelfde gegevens. Het verschil met een verzekering in het Drentse Geeuwenbrug, de goedkoopste plek volgens het onderzoek, is 400 euro per jaar voor dezelfde auto en dekking.

De duurste postcode om een auto te verzekeren is 1011MA, huisnummer 77 in Amsterdam. Of hier daadwerkelijk iemand een auto zou willen verzekeren, is overigens maar zeer de vraag: op dit adres aan de Nieuwmarkt zit bejaardenthuis De Flesseman gevestigd.

1.230 euro per jaar

Hans de Kok, directeur Pricewise zegt over het eigen onderzoek: “In principe is de basis van elke verplichte WA-dekking hetzelfde. Er geldt geen eigen risico en je bent verzekerd tot de minimaal wettelijke ondergrens voor schade die jij met je auto aan anderen of voorwerpen aanricht. Hetzelfde geldt voor de premie en dekking van de WA+-verzekering. Het is zonde als je zoals de fictieve bestuurder uit ons onderzoek 1.230 euro per jaar betaalt als dat ook 380 euro per jaar kan zijn.”

Bij een auto die verzekerd is in een duurder postcodegebied, wordt het verschil tussen de goedkoopste en duurste verzekering nog groter. De Kok: “In een onderzoek dat we eerder uitvoerden zagen we al dat in uitzonderlijke situaties de buurman in dezelfde straat met postcode 1111AA met precies dezelfde auto en gegevens bij dezelfde verzekeraar zo honderden euro’s meer moest betalen dan de buurman op 1111AB en dat is vandaag de dag nog steeds zo. Nu zien we dat ook terug in het verschil tussen de duurste en goedkoopste dekking. Verzekeraars bepalen de premie vaak op postcodeniveau, omdat zij een verschil zien in schades en schadefactoren op dit niveau. In de steden liggen de prijzen daarom vaak hoger en verder uit elkaar.”

Geplaatst in rubriek:
Gandor Bronkhorst
Gandor Bronkhorst

Gandor Bronkhorst is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor de titels in de divisie Mobility & Automotive van Promedia, waaronder Automotive Management en Fleet&Mobility. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met horloges en goed eten.