RAI Vereniging: nieuw steunpakket belangrijke stap vooruit

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
Foto: Shutterstock

Brancheorganisatie RAI Vereniging is verheugd met het nieuwe steunpakket dat gisteren is gepresenteerd. Het kabinet trekt 7,6 miljard euro uit voor verruiming van het steunpakket in het eerste en tweede kwartaal van 2021. Onderdeel van het steunpakket is onder meer dat de NOW-subsidie voor loondoorbetaling stijgt van 80 naar 85 procent van de loonsom. 

Voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) wordt de grens van maximaal 250 medewerkers losgelaten. Dat betekent dat ook grotere bedrijven aanspraak kunnen maken op de TVL. Verder gaat het maximale subsidiebedrag omhoog van 90 naar 330 duizend euro voor het midden- en kleinbedrijf en naar 400 duizend voor niet-mkb.

Subsidie

Ook komt het kabinet met een steunpakket aan de Nederlandse mobiliteitsindustrie, waaronder de automotive, voor investeringen in R&D en innovatie. Dit doet het kabinet om “te kunnen blijven concurreren en om de klimaatopgaven te realiseren”. De subsidie richt zich op R&D-projecten die op korte termijn kunnen starten, met een looptijd van 3 tot 4 jaar. Hier kunnen (maak)bedrijven, waaronder veel mkb, en kennisinstellingen via publiek-private samenwerkingen, gebruik van maken. Eerder deze week pleitte Jan Peter Balkende al voor meer overheidsinvesteringen in de Nederlandse auto-industrie. Balkenende is voorzitter van de jury van de Automotive Innovation Awards, die eind mei worden uitgereikt. De inschrijving sluit deze maand. 

Blij

De brancheorganisaties vroegen na het ingaan van de huidige lockdown al om nieuwe steunmaatregelen. RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck is blij met de kabinetssteun voor haar achterban. “Het kabinet laat zien oog te hebben voor het belang van het concurrentievermogen van de Nederlandse automotive-industrie in de wereld en het feit dat innovatie een van de drijvende krachten is voor economisch herstel en groei. Deze crisis raakt de mobiliteitssector zo hard dat ook R&D en innovatie zwaar onder druk staan. Wij moeten daarom alle zeilen bijzetten om te blijven investeren en daar wordt met dit steunpakket een belangrijkste stap voor gezet.”

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

RAI Vereniging: nieuw steunpakket belangrijke stap vooruit | Automotive Online

RAI Vereniging: nieuw steunpakket belangrijke stap vooruit

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
Foto: Shutterstock

Brancheorganisatie RAI Vereniging is verheugd met het nieuwe steunpakket dat gisteren is gepresenteerd. Het kabinet trekt 7,6 miljard euro uit voor verruiming van het steunpakket in het eerste en tweede kwartaal van 2021. Onderdeel van het steunpakket is onder meer dat de NOW-subsidie voor loondoorbetaling stijgt van 80 naar 85 procent van de loonsom. 

Voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) wordt de grens van maximaal 250 medewerkers losgelaten. Dat betekent dat ook grotere bedrijven aanspraak kunnen maken op de TVL. Verder gaat het maximale subsidiebedrag omhoog van 90 naar 330 duizend euro voor het midden- en kleinbedrijf en naar 400 duizend voor niet-mkb.

Subsidie

Ook komt het kabinet met een steunpakket aan de Nederlandse mobiliteitsindustrie, waaronder de automotive, voor investeringen in R&D en innovatie. Dit doet het kabinet om “te kunnen blijven concurreren en om de klimaatopgaven te realiseren”. De subsidie richt zich op R&D-projecten die op korte termijn kunnen starten, met een looptijd van 3 tot 4 jaar. Hier kunnen (maak)bedrijven, waaronder veel mkb, en kennisinstellingen via publiek-private samenwerkingen, gebruik van maken. Eerder deze week pleitte Jan Peter Balkende al voor meer overheidsinvesteringen in de Nederlandse auto-industrie. Balkenende is voorzitter van de jury van de Automotive Innovation Awards, die eind mei worden uitgereikt. De inschrijving sluit deze maand. 

Blij

De brancheorganisaties vroegen na het ingaan van de huidige lockdown al om nieuwe steunmaatregelen. RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck is blij met de kabinetssteun voor haar achterban. “Het kabinet laat zien oog te hebben voor het belang van het concurrentievermogen van de Nederlandse automotive-industrie in de wereld en het feit dat innovatie een van de drijvende krachten is voor economisch herstel en groei. Deze crisis raakt de mobiliteitssector zo hard dat ook R&D en innovatie zwaar onder druk staan. Wij moeten daarom alle zeilen bijzetten om te blijven investeren en daar wordt met dit steunpakket een belangrijkste stap voor gezet.”

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.