Renault-ceo Luca de Meo nieuwe voorzitter Acea

Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
De Meo is verkozen tot voorzitter voor 2023. (Foto: Renault Group) (Foto: Renault)

De raad van bestuur van de Europese vereniging van autofabrikanten (Acea) heeft Luca de Meo, ceo van de Renault Group, verkozen tot voorzitter voor 2023. Vanaf 1 januari neemt de Italiaan het voorzitterschap over van BMW’s ceo Oliver Zipse, die de functie de afgelopen twee jaar heeft bekleed.

Onder het leiderschap van Zipse heeft de Europese belangenorganisatie een stevige crisis meegemaakt. Zo stapte Stellantis uit Acea. Officieel omdat de focus van Stellantis “verschuift van lobbyen naar een directere interactie met de burgers en belanghebbenden.” Maar in de wandelgangen werd al langer duidelijk dat de brandstofmotor-gedreven visie van Zipse tot spanningen leidde binnen de organisatie.

Kritisch

Zipse neemt ondanks de bewogen periode met opgeheven hoofd en een kenmerkende kritische houding ten opzichte van EU-plannen afscheid. Zo zegt hij: “De afgelopen jaren werden gekenmerkt door de covid-pandemie, verstoringen van de toeleveringsketen, de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis – allemaal factoren die een diepgaande invloed hebben gehad op onze sector. Toch is de Europese auto-industrie in zeer instabiele tijden de betrouwbare industriële ruggengraat van de EU geweest. Tegelijkertijd hebben we gewaarschuwd voor overregulering en opgeroepen tot technologieneutraliteit als basis voor het concurrentievermogen van de EU.”

De Meo ziet de EV-transitie duidelijker als een kans. Hij zegt: “In de toekomst moet Europa dringend een beleid voeren dat ons doel van decarbonisatie volledig ondersteunt en ons in staat stelt de groeiende wereldwijde concurrentie het hoofd te bieden.”

Renault-ceo Luca de Meo nieuwe voorzitter Acea | Automotive Online

Renault-ceo Luca de Meo nieuwe voorzitter Acea

Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
De Meo is verkozen tot voorzitter voor 2023. (Foto: Renault Group) (Foto: Renault)

De raad van bestuur van de Europese vereniging van autofabrikanten (Acea) heeft Luca de Meo, ceo van de Renault Group, verkozen tot voorzitter voor 2023. Vanaf 1 januari neemt de Italiaan het voorzitterschap over van BMW’s ceo Oliver Zipse, die de functie de afgelopen twee jaar heeft bekleed.

Onder het leiderschap van Zipse heeft de Europese belangenorganisatie een stevige crisis meegemaakt. Zo stapte Stellantis uit Acea. Officieel omdat de focus van Stellantis “verschuift van lobbyen naar een directere interactie met de burgers en belanghebbenden.” Maar in de wandelgangen werd al langer duidelijk dat de brandstofmotor-gedreven visie van Zipse tot spanningen leidde binnen de organisatie.

Kritisch

Zipse neemt ondanks de bewogen periode met opgeheven hoofd en een kenmerkende kritische houding ten opzichte van EU-plannen afscheid. Zo zegt hij: “De afgelopen jaren werden gekenmerkt door de covid-pandemie, verstoringen van de toeleveringsketen, de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis – allemaal factoren die een diepgaande invloed hebben gehad op onze sector. Toch is de Europese auto-industrie in zeer instabiele tijden de betrouwbare industriële ruggengraat van de EU geweest. Tegelijkertijd hebben we gewaarschuwd voor overregulering en opgeroepen tot technologieneutraliteit als basis voor het concurrentievermogen van de EU.”

De Meo ziet de EV-transitie duidelijker als een kans. Hij zegt: “In de toekomst moet Europa dringend een beleid voeren dat ons doel van decarbonisatie volledig ondersteunt en ons in staat stelt de groeiende wereldwijde concurrentie het hoofd te bieden.”